Ex -Yu

Picula izabran za izvjestioca EP za zapadni Balkan

Picula izabran za izvjestioca EP za zapadni Balkan
Foto: N.N. | Picula izabran za izvjestioca EP za zapadni Balkan

STRAZBUR - Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula imenovan je danas za izvjestioca Evropskog parlamenta za preporuke o zapadnom Balkanu uoči samita u Zagrebu, u maju 2020, javila je Hina.

Njegova uloga će, kako se navodi, biti izrada preporuka EP Savjetu i Komisiji s ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i davanja novog zamaha procesu proširenja, saopšteno je u srijedu u Strazburu.

Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se Picula baviti u ovom izvještaju biće pronalaženje konsenzusa u Savjetu, a u pogledu procesa širenja na zemlje zapadnog Balkana, najavljeno je u saopštenju.

Dodaje se da je cilj izvještaja i analizirati i odgovoriti na nove prijedloge za reformu politike proširenja.

"Rasprave o reformi ne smiju zaustaviti proces. Zemlje treba da budu ocijenjene individualno, na osnovu individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je, na primjer, predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju, te zatvore pretpristupni pregovori tokom ovog mandata", rekao je Picula.

On je rekao da će u saradnji sa svim zemljama zapadnog Balkana i EU institucijama ponuditi set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, već u Zagrebu.

Takođe, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija, rekao je.

Picula je ocijenio da je francuski predsjednik Emanuel Makron učinio grešku kada je blokiranjem otvaranja pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju uspio nešto što nije planirao - vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na evropski nivo.

"Najbolje se to vidjelo u današnjem govoru nove predsjednice Fon der Lejen koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU ostaju otvorena i tu temu istakla odmah na početku svog govora", poručio je Picula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije