Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Pilot poginuo u padu aviona

Pilot poginuo u padu aviona
Foto: Facebook | Pilot poginuo u padu aviona
Tanjug

​ZRENJANIN - U avionskoj nesreći, jutros oko 8.30 sati u blizini aerodroma Ečka, kilometar prema Lukićevu, poginuo je pilot Vladimir Bulat (47), dok je izvodio akrobatski let.

Pilot je nastradao u sportskom avionu "Zlin 526F". 

Istraga je u toku, a obavljaće je u dva pravca, jednu će voditi istražni organi tužilaštva, a drugu Centar za istraživanje nesreća.

Tokom istrage trebalo bi da bude utvrđeno da li je u pitanju mehanički kvar ili pogrešna procjena pilota.

Pilot Aleksdandar Marić objašnjava da "kod određenih figura koje se izvode, mora dobro da se proračuna sigurna visina za bezbedno izvođenje".

"Neki akrobatski piloti lete na minimalnoj sigurnosnoj visini da bi avion izvukli iz nepravilnog položaja, što niže. Tako deluje efektnije na publiku koja gleda. To su figure koje piloti izvode na aeromitinzima, recimo", kaže Marić.

Napominje da je pogrešna procjena može da bude kobna.

"Ako se pogreši u proračunu, onda avion nema dovoljnu visinu da se izvuče i urdari u zemlju. Takvih tragedija bilo je dosta u svetu", kaže Marić za Tanjug. 

Inspektori Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju krenuli su na lice mjesta kako bi obavili uviđaj, kazao je prethodno za Tanjug direktor Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju Nebojša Petrović. 

Naveo je da je avion "zlin 526F" pao u 8.30 u reonu aerodroma Ečka.

Pink je prenio da je sportski avion kojim je upravljao pilot Vladimir Bulat (47), pao je jutros kod sportskog aerodroma Ečka kod Zrenjanina. 

Bulat, koji je inače predsednik Aerokluba Zrenjanin, izvodio je akrobatski let. Avion je iznenada pao i prednjim delom se zabio u zemlju na dubini od oko dva metra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije