Ex -Yu

Pilsel na komemoraciji porodici Zec: Neke od ubica Tuđman odlikovao

Pilsel na komemoraciji porodici Zec: Neke od ubica Tuđman odlikovao
Foto: N.N. | Pilsel na komemoraciji porodici Zec: Neke od ubica Tuđman odlikovao

ZAGREB - Centar za suočavanje s prošlošću Documenta i Srpsko narodno vijeće (SNV) održali su danas komemoraciju za Mariju, Aleksandru i Mihajla Zeca koji su ubijeni na današnji datum u večernjim satima 1991. te su najavili da će od gradskih vlasti tražiti imenovanje zagrebačkog trga ili ulice po 12-godišnjoj Aleksandri.

Biće, kako su rekli, ustrajni u tome da Aleksandra Zec dobije svoj trg ili ulicu do 30. godišnjice ubistva, tj. do 7. decembra 2021.

Takođe će od gradskih vlasti tražiti da se mjesto ubistva Aleksandre i Marije Zec, planinarski dom Adolfovac na Sljemenu, očisti, da se postave klupice, uredi i označi šetnica na sljemenskoj cesti te da se postavi spomen-ploča.

Podsjetili su kako su zločin počinili pripadnici specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, tzv. merčepovci, koji su nešto iza 23 časa 7. decembra došli pred kuću porodice Zec na Trešnjevci te prilikom bijega hicima u leđa usmrtili 38-godišnjeg Mihajla Zeca. Mariju i Aleksandru, koje su svjedočile ubistvu, odveli su kombijem do Adolfovca gdje su ubijene, a planinarski dom kasnije je izgorio.

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice  - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva, ali na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sudijom nisu imali advokata kojeg su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi "izbačeni" te su oni oslobođeni.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca.

Jedan od inicijatora komemoracije, novinar i urednik portala Autograf Drago Pilsel poručio je da je "epizoda njihova ubistva jedno od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije".

"Neki od ubica su kasnije napredovali u karijeri te čak bili odlikovani od tadašnjeg predsjednika Republike Franje Tuđmana, a to dovodi u pitanje obrambeni karakter Domovinskog rata", ustvrdio je Pilsel na komemoraciji.

Voditelj Documente Vesna Teršelič upitala je političare i hrvatske građane "hoće li znati i pamtiti, ne samo žrtve Domovinskog rata, za koje sabor donosi poseban datum u kalendaru, nego hoće li se pamtiti i sva djeca, njih više od 400, ubijena u Domovinskom ratu".

U ime SNV-a govorio je Saša Milošević koji je istakao da je period 90-ih godina bilo, ne samo slavni period već i vrlo tužan, crn, tragičan i sramotan period hrvatske istorije.

Predstavnici Documente i SNV-a postavili su vijenac i zapalili tri svijeće, građani su stavljali ruže te je održana minuta šutnje.

Na komemoraciji su bili i Zoran Pusić u ime Antifašističke lige i Građanskog odbora za ljudska prava te predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije