Ex -Yu

"Pitanje dana kad će Makedonci zatražiti dio Bugarske"

"Pitanje dana kad će Makedonci zatražiti dio Bugarske"
Foto: N.N. | "Pitanje dana kad će Makedonci zatražiti dio Bugarske"

SOFIJA - Rukovodstvo Bugarske mora da zauzme jasan stav povodom pokušaja Sjeverne Makedonija da postignu priznanje makedonskog jezika, izjavio je predsjednik stranke Alternativa bugarskog preporoda Rumen Petkov, kako ga citira portal Sputnjik.

"Insistiramo na institucionalnom stavu po ovom pitanju. Ni u Ujedinjenim nacijama, ni u Evropskoj uniji nema belgijskog ili australijskog jezika, što te zemlje i stanovnici normalno doživljavaju. Potrebno je razjasniti pitanje zajedničke istorije, dok je sve ostalo besprincipijelnost Bojka Borisova pred Briselom", rekao je Petkov.

Prema njegovom mišljenju, na taj način Skoplje uskoro može početi da postavlja i teritorijalne zahtjeve.

"Teritorijalne pretenzije su samo pitanje dana", kazao je Petkov.

Početkom decembra, Makedonska akademija nauka i umjetnosti usvojila je Povelju o makedonskom jeziku u kojoj su ga okarakterisali kao nezavisni književni jezik, kojim se zvanično govori u zemlji, što je izazvalo oštre kritike Bugarske akademije nauka.

Povodom usvajanja povelje, oglasila se i stranka VMRO-Bugarski nacionalni pokret, koja kritikuje zahtjeve Skoplja u vezi s jezikom i zajedničkom istorijom.

"Makedonac i Bugarin su dvije riječi koje znače jedno te isto. Zbog toga pozivamo našu braću sa druge strane granice da ne pretjeruju", navela je prošle nedjelje ta stranka u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije