Ex -Yu

Plenković: Egzibicionizam Milanovića ne vodi do rješenja u BiH

Plenković: Egzibicionizam Milanovića ne vodi do rješenja u BiH
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Plenković: Egzibicionizam Milanovića ne vodi do rješenja u BiH

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da rješenje za problem Hrvata u BiH može da se ostvari jedino dogovorom aktera u toj zemlji, prvenstveno Bošnjaka, ili uz podršku međunarodne zajednice, a ne "egzibicionizmom" predsjednika države koji, kako tvrdi, zloupotrebljava tamošnje Hrvate.

Plenković je povodom inicijative hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da se blokira pristup Švedske i Finske u NATO dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci preglasavaju Hrvate, rekao da se on i njegova vlada temom Hrvata u BiH bave sistemski i da traže partnere i saveznike.

"To je jedini put, dugoročno težak i zahtjevan. Mi veoma dobro znamo šta su hrvatski nacionalni interesi, šta treba raditi za zaštitu Hrvata u BiH", istakao je Plenković, prenosi Hina.

Dodao je da ni HDZ ni parlamentarna većina "nemaju ni najmanje razumijevanje da se blokira članstvo Švedske i Finske u NATO".

Prema njegovim riječima, Milanović je "izletio s tom inicijativom u javnost, a da se nije apsolutno ni sa kim konsultovao".

"Ova inicijativa je usmjerena jedino i isključivo kako bi se zlupotrijebio interes hrvatskog naroda u BiH. To je ono što je suština. Rekao sam to čelnicima Hrvatskog narodnog sabora u BiH", rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije