Ex -Yu

Plenković: Hrvati iz BiH posebno važni za Vladu i hrvatski narod

Plenković: Hrvati iz BiH posebno važni za Vladu i hrvatski narod
Foto: Anadolija | Plenković: Hrvati iz BiH posebno važni za Vladu i hrvatski narod

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković dao je u subotu, putem video-konferencije Savjeta Vlade Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, svoju podršku Hrvatima koji ne žive u Hrvatskoj, kazavši pritom kako su Hrvati iz BiH posebno važni za Vladu i hrvatski narod.

Plenković je podsjetio u svom obraćanju da je Vlada uvažila jednu od glavnih preporuka Savjeta, izmjenu Zakona o državljanstvu, što je omogućilo lakše sticanje hrvatskog državljanstva, što smatra važnim "kako bi se mlađe generacije uključile u korpus hrvatskih državljana i na taj način dale svoj doprinos razvoju domovine", prenio je Klix.ba.

Za Hrvate u Bosni i Hercegovini rekao je kako su konstitutivni narod i najbrojnija hrvatska zajednica izvan Hrvatske, posebno važna za Vladu i za cijeli hrvatski narod.

"I mi tu privrženost potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini kontinuirano ponavljamo i dokazujemo, ne samo svesrdnom političkom podrškom koja je temeljno pitanje naše aktivnosti prema Bosni i Hercegovini već isto tako i brojnim projektima koji se provode između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, osobito kroz programe saradnje", iskazao je Plenković.

Spomenuo je pritom ulaganja u mostarsku bolnicu, Sveučilište u Mostaru, podršku Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, te podršku nizu projekata diljem Bosne i Hercegovine, bilo da je riječ o teritoriju Federacije BiH ili o Hrvatima u drugim dijelovima zemlje, prenosi Hina.

Četvrta Sjednica drugog saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske održala se 4. i 5. juna 2021. godine u pet zasebnih video sastanaka, a matično administrativno-servisno mjesto je Kongresni centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu.

Podršku Hrvatima koji ne žive u Hrvatskoj putem video-konferencije Savjeta dao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije