Ex -Yu

Plenković: Oluja spriječila 'nove Srebrenice'

Plenković: Oluja spriječila 'nove Srebrenice'
Foto: Tanjug/Hina | Plenković: Oluja spriječila 'nove Srebrenice'

ZAGREB - Obilježavanje 22 godine od vojno-policijske akcije hrvatskih snaga Oluja, što se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, počelo je danas polaganjem vijenaca na zagrebačkom groblju Mirogoj i tom prilikom zvaničnici su poručili da je ovo dan odbrane od "velikosrpskog režima" kada je "slomljen san o Velikoj Srbiji".

Vijence su položili predsjednk vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i izaslanica predsjednice Hrvatske Maja Čavlović.

Vijenci su položeni kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod centralnog krsta" u Aleji poginulih hrvatskih veterana iz Domovinskoga rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentifikovane žrtve.

Premijer Plenković je rekao da je polaganjem vijenaca odata, kako je rekao, "počast hrvatskim braniteljima i svima koji su za slobodu Domovine dali svoj život i zdravlje u odbrani od velikosrpskog režima Slobodana Miloševića".

Plenković je rekao i da ta, kako je rekao, činjenica obavezuje vlast, cijelo društvo i nove generacije da odaju poštovanje i počast žrtvi hrvatskih branitelja da nastoje graditi društvo i zemlju onakvom kakvu su sanjali i za kakvu su se zalagali.

"U to vrijeme je državnička mudrost i odvažnost prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u kompleksnim međunarodnim i sigurnosnim okolnostima, pridonijela oslobađanju ne samo većine okupiranih teritorija Hrvatske,već je značila i strateški preokret odnosa u BiH, sprečavanje nove Srebrenice u Bihaću i da je zahvaljujući Oluji došlo do postizanja Dejtonskog i Pariskog sporazuma", naveo je Plenković, prenijeli su hrvatski mediji.

Upitan o podizanju krivične prijave koju je NVO Dokumenta - Centar za suočavanje s prošlošću podneo za zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. kolovoza 1995., Plenković je odgovorio da hrvatska vlada "vodi računa o dignitetu Domovinskog rata i svemu na čemu je Hrvatska utemeljena".

"Istovremeno, Hrvatska je demokratska država i država u kojoj postoji sloboda govora i aktivnosti svih udruga", rekao je.

Predsjednik Sabora Goran Jandroković je rekao da je operacijom Oluja, kojom je oslobođena skoro petina okupiranih teritorija, "slomljen san o Velikoj Srbiji" i da je "Hrvatska u Oluji iskazala zajedništvo svih ljudi, veliku vojnu silu te pokazala da se i u složenim međunarodnim odnosima mogu ostvariti željeni ciljevi".

Istakao je i je ovo "dan sjećanja na sve poginule za Hrvatsku, a s posebnim poštovanjem i prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana bez čije vizije i razumijevanja međunarodnih okolnosti projekt stvaranja hrvatske države ne bi bio ovako uspješan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije