Ex -Yu

Plenković: 'Olujom' omogućeno i oslobađanje BiH

Plenković: 'Olujom' omogućeno i oslobađanje BiH
Foto: Anadolija / Arhiva | Plenković: 'Olujom' omogućeno i oslobađanje BiH

ZAGREB - Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković tvrdi da je vojno-policijskom akcijom "Oluja" omogućen "prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela BiH".

Plenković je u čestitki povodom obilježavanja "Oluje" u Hrvatskoj naveo da je ovom akcijom, između ostalog, grad Knin "vraćen u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske", a da je hrvatsko rukovodstvo, uz pomoć UN, "osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja".

Čestitku je uputila i predsjednik Hrvatska Kolinda Grabar Kitarović, u kojoj je navedeno i da je "pobjedom u 'Oluji' dosanjan istorijski san slobode i nezavisne Hrvatske".

Hrvatska obilježava akciju "Oluja" kao "Dan pobjede i domovinske zahvalnosti", iako je tada, prije 24 godine, protjerano oko 250.000 Srba i pobijeno oko 2.000, dok se oko 800 još uvijek vodi kao nestalo.

Na proslavu akcije "Oluja" u Hrvatskoj, Crna Gora je i ove godine odlučila da pošlje svog predstavnika, koji će sa hrvatskim vlastima proslavljati ovu vojnu akciju.

Srbija i Republika Srpska održaće danas skup u Krušedolu u znak sjećanja na sve prognane i stradale Srbe u akciji "Oluja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije