Ex -Yu

Plenković: Podsticaćemo Albaniju i S. Makedoniju da preduzmu dodatne reforme

Plenković: Podsticaćemo Albaniju i S. Makedoniju da preduzmu dodatne reforme
Foto: Anadolija | Plenković: Podsticaćemo Albaniju i S. Makedoniju da preduzmu dodatne reforme

ZAGREB - Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Zagrebu, nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kako je za Hrvatsku posebno važno da se, prije sastanka članica Unije i država Jugoistočne Evrope u maju u Zagrebu, pronađe rješenje u vezi s nedonošenjem odluke o otvaranju pristupnih pregovara sa Sjeveronom Makedonijom i Albanijom.

U okviru Kongresa Evropske narodne stranke koji se održava u Zagrebu od 19. do 21. novembra 2019. godine, a na kojem učestvuju brojni čelnici evropskih država i institucija, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a nakon sastanka iza zatvorenih vrata održana je i zajednička konferencija za novinare.

Plenković je istakao kako je tokom sastanka bilo riječi o odnosima između Hrvatske i Njemačke, da su se dotakli ključne evropske teme koja se vezuje za obje zemlje, budući da će Hrvatska predsjedavati Savjetom Evropske unije u prvih šest mjeseci 2020. godine, a Njemačka u drugih šest mjeseci iste godine.

"Njemačka je oduvijek naša i prijateljska država i zemlja koja nas je podupirala u strateškim međunarodnim ciljevima, naš glavni vanjskotrgovinski partner, jedna od glavnih zemalja za ulaganja u Hrvatsku, zemlja u kojoj žive brojni Hrvati i zemlja iz koje nam svake godine dolazi veliki broj turista", rekao je Plenković, te dodao:

"Naša želja je da intenzivnim političkim dijalogom unaprijedimo i gospodarsku saradnju, ali u svim drugim područjima."

Plenković je istakao kako je za Hrvatsku posebno važno da se, prije sastanka članica Unije i država Jugoistočne Evrope, koji će biti održan u maju u Zagrebu, pronađe rješenje nakon nedonošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovara sa Sjeveronom Makedonijom i Albanijom.

"Zajednički ćemo raditi i poticati i Albaniju i Sjevernu Makedoniju da poduzmu dodatne reforme, a s partnerima unutar Unije pokašuti naći rješenje koje će omogućiti otvaranje pregovora i eventualne modifikacije same metodologije", rekao je Plenković.

Dodao je kako je ovu priliku iskoristio da kancelarki Merkel predstavi prioritete Hrvatske tokom predsjedavanja, a to su, kako je rekao, Evropa koja raste i koja se razvija, Evropa koja povezuje, Evropa koja štiti i Evropa koja je globano uticajna.

"Na tom tragu zajednički ćemo prioniti svim europskim izazovima tokom 2020.", rekao je Plenković.

Na pitanje da prokomentariše prijedlog Francuske o promjeni pregovaračkog procesa za pristupanje EU, Plenković smatra kako je postojeći proces proširenja zaista dizajinaran na način da u njemu imate mogućnost i supenzije pregovora pojedinih poglavlja, i vraćanje tzv. reverzibilnost na već privremeno zatvorena poglavlja.

"Sama tehnologija procesa već danas to omogućava državama članicama, ukoliko za to postoji potreba ili zemlja koja želi biti članica ne ispunjava kriterije. Mi ćemo, ja vjerujem, u saradnji s kancelarkom Merkel, tražiti rješenje koje će možda poboljšati metodologiju a koja će ipak omogućiti da proces ide naprijed", poručio je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije