Ex -Yu

Plenković: Sankcije Rusiji nisu posljednja poruka Evrope

Plenković: Sankcije Rusiji nisu posljednja poruka Evrope
Foto: Tanjug/AP | Plenković: Sankcije Rusiji nisu posljednja poruka Evrope

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je, poslije gotovo cjelonoćnog zasjedanja Evropskog savjeta i usvojenih zaključaka o specijalnoj vojnih akciji Rusije u Ukrajini, da ovo sigurno nije posljednja poruku koju će Evropa poslati.

"Zaključci na ovom nivou usvojeni su odmah, nakon pola sata sastanka. Kako bi se prije svega poslala poruka jedinstva. Tekst reflektira zajednički konsenzus država članica nakon brutalne agresije i invazije Rusije na Ukrajinu", rekao je Plenković novinarima u Briseu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je jutros na svom Twitter nalogu da su se dogovorili o sankcijama Moskvi koje ciljaju na 70 posto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne firme.

"Najavljeno je da će, kako se situacija bude razvijala, doći do novih paketa. Ovo je nešto što ima dinamički karakter i sigurno nije posljednja poruka koju će Evropa poslati Ukrajini", kazao je Plenković.

On je ocijenio da je ruskak vojna akcija u Ukrajini "agresija bez presedana".

"Jučerašnja agresija ovoga tipa predstavlja praktično poništenje svih vrijednosti na kojima počiva međunarodni poredak, predstavlja kršenje svih načela međunarodnog prava. Ovo je napad koji je ničim izazvan. Ovo je agresija bez presedana", rekao je Plenković.

On je najavio i nove krize krize koje će proizaći iz ove situacije, poput energetske i izbjegličke.

"Praktično svaki drugi regionalni hegemoni ovoga tipa mogu po ovom modelu napraviti agresiju na bilo koju zemlju iz nekih njihovih razloga i nadati se da neće biti nikakvih reperkusija po njih osim paketa sankcija. Ovo je na neki način bitka između demokratskih sistema i onih gdje se vlast ne mijenja često", rekao je hrvatski premijer.

Na sastanku se, kaže, raspravljalo o mogućnosti da se nestabilnosti preliju na jugoistok Evrope, odnosno na zapadni Balkan.

"Ova situacija, kad pogledate apel predsjednika Zelenskog, jako podsjeća na Hrvatsku '91, vrlo je to slično, samo što je invazija puno veća, napad je jači. Treba paziti na stabilnost i na situaciju i na Kosovu, Crnoj Gori i BiH i tu poruku smo poslali", rekao je premijer, prenijela je zagrebačka N1 tv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije