Ex -Yu

Plenković: Važno da Srbi u "Oluji" ne vide samo egzodus, već i kraj rata

Plenković: Važno da Srbi u "Oluji" ne vide samo egzodus, već i kraj rata
Foto: Tanjug | Plenković: Važno da Srbi u "Oluji" ne vide samo egzodus, već i kraj rata

KNIN - Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je danas u Kninu da je važno da Srbi ne vide u "Oluji" samo egzodus svog naroda, već završetak rata koji je stvorio uslove za njihov povratak.

Plenković je, na obilježavanju "Oluje", obraćanje počeo sa "Hrvati i Hrvatice...", Knin je nazvao kolijevkom hrvatske državnosti, a "Oluju" završnom operacijom kojom je onemogućena "sudbina Srebrenice" i konačno oslobođena Hrvatska u ratu koji joj je, kaže, bio nametnut.

Plenković je rekao da Hrvatska, koja je pobijedila, žali zbog svih stradanja, posebno civila, ne samo Hrvata, već posebno i Srba, naglasivši da legitimno pravo na odbranu ne može biti opravdanje za zločine, a da od Srba očekuje da jasno osude zločine prema pripadnicima hrvatskog naroda.

Rekao je da su brojni ratni zločini počinjeni na osnovu velikosrpske ideologije, za koje niko nije odgovarao.

Osudio je, takođe i hrvatske ratne zločine.

"Svjesni smo da je naša pobjeda u 'Oluji' bila dramatična za mnoge hrvatske Srbe, koji to povezuju s odlaskom iz zavičaja, prisiljeni na bijeg od hrvatskih snaga. Činjenica je da je hrvatska država osigurala povratak svima koji su htjeli da se vrate, ali isto je tačno da još uvijek ima poteškoća koje treba otkloniti, kako bi se srpski povratnici osjećali ravnpravnima, i imali uslove za život", rekao je on.

Ukazao je na brojne Srbe koji su sve vrijeme rata dijelili sudbinu hrvatskih državljana, i bili čak i hrvatski branitelji.

Kazao je da treba iskazati dužan pijetet prema svakoj žrtvi i hiljadama nedužinih hrvatskih žrtava, ali i prema nedužnim srpskim žrtvama, čime se ne dovodi, kako ističe, u pitanje legitimnost ili pravednost domovinskog rata, već se pokazuje velikodušnost i humanost pobjednika.

"Isto to očekujemo od svih dijelova hrvatskog društva, kao i predstavnika Srba u Hrvatskoj koji treba jasno da osude zločine nad Hrvatima. Hrvatska država i društvo treba da idu napred, a iskreno pomirenje može se graditi samo na istini koja se temelji na činjenici i pravdi za sve žrtve. Svi zločini koji ne zastarijevaju nastaviće se dalje procesuirati", naglasio je on.

Hrvatska je, prema jegovim riječima, kao pobjednica pružila ruku pomirenja i sada gradi svoju budućnost.

Ponovio je da je "Oluja" bila pravno legitimna, vojno neizbježna, politički potrebna.

Penzionisani general Ante Gotovina, koji je bio optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine, rekao je da je hrvatska vojska podignuta pod teškim okolnostima, ali da je bila spremna odbraniti svoju zemlju, okončati nametnuti rat i stvoriti pretpostavke za trajni mir.

Kazao je da je Hrvatska, kroz naučene lekcije postala snažnija, bolja, i spremna s optimizmom raditi za bolje sutra u novom poglavlju.

"Hrvatska se razvija i gradi u modernu evropsku demokratiju, socijalnu pravednu državu, koja brine o svima. Državu u kojoj svi nevini ljudi, bez obzira na različitosti, uživaju sigurnost i slobodu, jednaka prava i obaveze... Znaćemo da odgovorimo zajedništvom na sve izazove vremena pred nama", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije