Ex -Yu

Plenković: Želim da se afera "Hotmail" rasvijetli do detalja

Plenković: Želim da se afera "Hotmail" rasvijetli do detalja
Foto: Tanjug/HINA | Plenković: Želim da se afera "Hotmail" rasvijetli do detalja

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas se, pri završetku svog dvodnevnog službenog boravka u Sofiji, između ostalog osvrnuo na aktuelnu aferu "Hotmail" te poručio kako očekuje od nadležnih državnih institucija da do u detalje istraže proces restrukturiranja Agrokora.

Nakon ostavke ministarke privrede Martine Dalić zbog spornih sadržaja mejlova razmjenjivanih u Hotmail grupi naziva "Borg", iz opozicije traže ostavka hrvatskog premijera i raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

"Pozivam sve ljude o kojima se radi, a to su ljudi sa poslovnim i ljudskim integritetom, neka naprave jednu gestu: neka osim troškova i naknade koju je dobio gospodin Ramljak, neka vrate sve ono što smatramo da je suvišno, ili kompaniji ili Adrisu", poručio je Plenković.

Dodao je kako bi ta gesta "odagnala logiku nečijeg profiterstva koje sa mnom nema veze" te istakao kako se cijeli problem svodi na izbor podizvođača u procesu restrukturisanja Agrokora te kako on kao premijer nije učestvavo u njihovom izboru niti u određivanju visine njihovih naknada.

Hrvatski premijer je istakao kako su savjetničke usluge u ovakvim situacijama, kada je riječ o ovako velikom koncernu poput Agrokora, inače izuzetno visoke te dodao kako su angažovani domaći stručnjaci kojih, utvrdio je, nema puno.

"Ne dolazi u obzir da ja politički, a još manje Vlada ili HDZ, trpi štetu ili odgovara zbog takve situacije. Ono što želim je da se sve rasvijetli i da pogledamo koliko je jedna uspješna priča iz različitih političkih i ekonomskih razloga došla u situaciju da se u pitanje dovodi cijeli proces", kazao je.

"Trebali su se svi zaposliti u Agrokoru i stvar bi bila riješena", poručio je premijer govoreći o osobama koje se u medijima i od opozicije optužuje za iskorištavanje povlaštene pozicije za sticanje visokih dobiti.

Opozicija traži smjenu Vlade zbog navodnih kriminalnih radnji zbog uključenosti osoba koji nisu članovi Vlade niti Agrokora u pisanje Zakona o vanrednoj upravi ili "lex Agrokora", a istovremeno su davali i savjetničke usluge u kasnijem procesu uz visoke naknade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije