Ex -Yu

Plenković očekuje da protokol reguliše majice pripadnika HOS-a

Plenković očekuje da protokol reguliše majice pripadnika HOS-a
Foto: Tanjug/AP | Plenković očekuje da protokol reguliše majice pripadnika HOS-a

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković očekuje da zvaničnim protokolom sutrašnjeg obilježavanja godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", najvećeg egzodusa Srba nakon Drugog svjetskog rata, pripadnici HOS-a na toj ceremoniji budu obučeni u majce koje je za tu priliku pripremilo Ministarstvo branitelja ili, kako kaže, majice svojih jedinica.

Dio pripadnika HOS-a, naime, pripremio je posebne crne majice za sutrašnji događaj u Kninu na kojima se, između ostalog, nalazi i njihov grb s ustaškim pozdravom "za dom spremni".

Plenković je novinarima rekao da ima informaciju da postoji takva inicijativa pripadnika HOS-a, ali da ipak očekuje da će zvaničnim protokolom biti obavezno da oni nose majice koje je pripremilo Ministarstvo branitelja.

Na pitanje očekuje li probleme kazao je da će u Kninu biti službe koje treba da preduprijede potencijalne incidente.

"'Oluja' je stvorila pretpostavke za mirnu reintegraciju Podunavlja i drago mi je što ćemo sutra svi biti u Kninu kako bismo obilježili 25. godišnjicu", rekao je Plenković novinarima.

O dolasku potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, člana Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Plenković kaže da je to bila njegova "logična inicijativa".

"Ključno je da 25 godina nakon 'Oluje' šaljemo signal u kojem potpredsjednik Vlade iz SDSS-a šalje novu poruku u odnosu između hrvatskog naroda i pripadnika manjina, između Srbije i Hrvatske, te o tome kakvu Hrvatsku gradimo za četvrtu deceniju svoje samostalnosti. Manjine su integralni dio hrvatskog društva i njihovi su poslanici naša stečevina i samo ovako možemo utemeljiti vrijednosti koje zastupamo", kazao je Andrej Plenković, prenila je zagrebačka N1.

Plenković je to izjavio danas uoči obilježavanja godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", a nakon polaganja vijenca na Gradskom groblju Mirogoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije