Ex -Yu

Plenković pred Junkerom: Nemamo namjeru da popuštamo Srbiji

Plenković pred Junkerom: Nemamo namjeru da popuštamo Srbiji
Foto: N.N. | Plenković pred Junkerom: Nemamo namjeru da popuštamo Srbiji

BRISEL - Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da Hrvatska nema namjeru da popušta Srbiji “samo zato što nešto lijepo piše u Strategiji EU za zapadni Balkan“.

Kako prenosi Večernji list, predsjednik Vlade Hrvatske je to rekao poslije sastanka sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Plenković je rekao da je njegova vlada snažno proevropska i da je načelno za gajenje dobrosusjedskih odnosa i pomoć svim susjedima na putu reformi i prema EU.

”Sa Srbijom imamo dva nivoa odnosa. Jedni su aktuelni i budući, drugi su u vezi sa prošlošću. Sve teme smo stavili na sto tokom posjete Aleksandra Vučića, našli smo metodologiju kako da razgovaramo o njima, uključujući i pitanja procesuiranja ratnih zločina, granice, ratne odštete. Nije bitno da li su to dijelovi strategije, to je nešto što Hrvatska rješava. Samo istinom i zaključivanjem tih procesa možemo da idemo prema pomirenju i prema saradnji”, rekao je Plenković.

Sa druge strane, Junker je rekao da je Vučićeva posjeta “bila zanimljiva”.

”U Evropi uvijek treba da imamo strpljenja. Posljedice rata, finansijske i druge između Njemačke i Luksemburga su zahtijevale razdoblje od 45 godina da bi se riješile. To je bio jedan bolan process i uvijek je težak process. Sve države zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU moraju da riješe sva bilateralna granična pitanja”, istakao je Junker.

(b92/Večernjilist)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije