Ex -Yu

Plenković se obratio zbog izjave Stoltenberga: Bio je naoružan, ne unarmed

Plenković se obratio zbog izjave Stoltenberga: Bio je naoružan, ne unarmed
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL | Plenković se obratio zbog izjave Stoltenberga: Bio je naoružan, ne unarmed

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obratio se javnosti zbog izjave šefa NATO-a o naoružanju drona jer je Stoltenberg rekao da se radi o nenaoružanom dronu, dok su i Plenković i Banožić više puta izjavili kako je na dronu bila bomba.

Takođe, Stoltenberg je rekao u jednom trenutku kako je dron pao izvan Zagreba.

Plenković je ponovio na konferenciji za medije kako je dron koji se u četvrtak srušio na zagrebačkom Jarunu bio naoružan i to argumentovao fotografijama tragova bombe. 

Time je demantovao današnju izjavu glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je rekao da je na Zagreb pala nenaoružana letjelica, piše Index.

"Ta je letjelica koja je pala u četvrtak - s obzirom na to da ima puno konfuzije moramo rastjerivati i otklanjati sve moguće netačne informacije - bila naoružana", poručio je Plenković na konferenciji za medije.

"Nije bila 'unarmed' (nenaoružana), nego je bila naoružana. Znamo sada, to se nije znalo u četvrtak naveče, možda se nije znalo u petak, ali se zna sada", dodao je.

Plenković je na konferenciji za medije pokazao fotografije s, kako je rekao, tragovima bombe, odnosno eksploziva koji je pronađen.

"Ja sam ovo namjerno pokazao sada da otklonimo sve ove konfabulacije koje postoje u eteru", kazao je Plenković.

Napomenuo je i kako nadležne službe rade kako bi se ustanovilo o kojem je tipu bombe riječ.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je suprotno, da prvi pokazatelji ukazuju na to da je na Zagreb pao nenaoružan dron.

"Prema saznanjima koja imamo, nije riječ o namjernom napadu, ali i ovakvi slučajevi su opasni pa smo povećali kontrolu", rekao je Stoltenberg na pitanje o padu bespilotne letjelice na područje Zagreba.

Istakao je da istraga nije još završena i da se utvrđuju činjenicu, ali dodaje da "indikacije koje trenutno imamo ne idu u prilog tome da je dron bio naoružan, nego da je bio izviđačke prirode".

"I kad mu je ponestalo goriva, srušio se na području Zagreba", dodao je.

Bespilotna letjelica srušila se u četvrtak naveče iza 23 sata u zagrebačkom naselju Jarunu. U hrvatski vazdušni prostor ušla je iz Mađarske, odakle je došla iz Rumunije.

Šef NATO-a je dodao da Hrvatska, Mađarska i Rumunija tek treba da razmijene sve podatke o ovom incidentu i tješnje sarađuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije