Ex -Yu

Plenković smijenio tri ministra i imenovao njihove nasljednike

Plenković smijenio tri ministra i imenovao njihove nasljednike
Foto: Arhiva | Plenković smijenio tri ministra i imenovao njihove nasljednike

​ZAGREB - Andrej Plenković, premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a, smijenio je troje ministara i to Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića i Nadu Murganić, objavljeno je nakon sastanka u HDZ-u.

Kako prenose hrvatski portali novi ministri u Vladi Hrvatske biće Mladen Pavić, Marija Vučković te Vesna Bedeković. Takođe, ministricu Mariju Pejčinović Burić zamijeniće dosadašnji ambasador u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

U Zagrebu je večeras zakazan i koalicijski sastanak Vlade, nakon čega će biti poznato više informacija.

Smijenjeni ministri već su napustili sjedište HDZ-a, prenosi Index.hr, a kratke izjave dali su Tolušić i Murganić.

Tomislav Tolušić je rekao da ga ovakav razvoj događaja nije iznenadio. "Što se tiče poljoprivrede, mislim da smo napravili puno toga i da će moja nasljednica, moja dosadašnja državna tajnica, napraviti isti, a možda i bolji posao", rekao je.

"Politika je umijeće mogućega", dodao je Tolušić.

"Meni je bilo strašno, bile su strašne tragedije. Ako će moj odlazak resetirati ove stresove i dati šansu za neka nova rješenja, ja ću biti zadovoljna. Uvijek sam isticala da sam dio sustava i jesam, ja sam socijalna radnica. Došla sam u Vladu da ministar bude netko tko je radio sa strankama", rekla je Murganić.

Hrvatsku već nekoliko sedmica potresa politička afera, a sve je kulminiralo ostavkom ministra Gorana Marića. Zbog brojnih medijskih pritisaka, ali i afera Plenković je bio prinuđen krenuti u rekonstrukciju Vlade.

Sekretar SDP-a Nikša Vukas u srijedu je poručio da je ovakva rekonstrukcija Vlade pokušaj da se prikrije korupcija

"Jedina odgovorna rekonstrukcija u normalnoj zemlji bili bi novi izbori", rekao je Vukas nakon što su nezvanično objavljena imena smijenjenih ministara i kandidata koji će ih zamijeniti na njihovim pozicijama.

"Ovakva rekonstrukcija je pokušaj da se prikriju koruptivne radnje mnogih drugih Plenkovićevih korumpiranih suradnika i da se sakriju tragovi. Stoga očajnički pokušavaju prikazati rekonstrukciju kao nešto pozitivno, a u stvari ona je pokušaj skrivanja mnogih drugih 'kuščevića' i 'marića'', rekao je Vukas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije