Ex -Yu

Plenković tražio podršku Erdoana za reformu izbornog zakona u BiH

Plenković tražio podršku Erdoana za reformu izbornog zakona u BiH
Foto: N.N. | Plenković tražio podršku Erdoana za reformu izbornog zakona u BiH

ANTALIJA - Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je na sastanku sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom zatražio podršku Turske u traženju poštovanja jednakopravnosti sva tri naroda i sprovođenju izborne reforme u BiH.

Plenković je rekao da je na sastanku sa Erdoganom ukazao da je Hrvatskoj posebno važno da su sva tri konstitutivna naroda u BiH jednakopravna, posebno Hrvati kao malobrojniji, prenose hrvatski mediji.

"U procesu dogovora unutar političkih stranaka i institucija BiH važno nam je da se postigne konsenzus i o reformi izbornog zakonodavstva, pri čemu sam tražio podršku Turske", istakao je Plenković.

S obzirom da Turska u političkom smislu ima bliže odnose sa Bošnjacima u BiH i strankom SDA, kaže Plenković, važno je da i Turska i Hrvatska u dijalogu sa bliskim i prijateljskim institucijama i strankama traže rješenje koje će omogućiti da se svi narodi i građani u BiH osjećaju zadovoljno.

Plenković u Antaliji učestvuje na sastanku na vrhu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi - SEECP, a sa Erdoganom se sastao na marginama skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije