Ex -Yu

Plenković u Briselu: U BiH izigran duh Dejtona

Plenković u Briselu: U BiH izigran duh Dejtona
Foto: N1 | Plenković u Briselu: U BiH izigran duh Dejtona

BRISEL - Hrvatski premijer Andrej Plenkvoić je u izjavi za medije kazao da je prilikom današnje sjednice Evropskog savjeta govorio i o izbornim rezultatima u BiH.

"Završio je možemo slobodno reći dvije trećine aktivnosti ovog Evropskog savjeta. Tema su bile migracije i sigurnosti u spoljnim odnosima. Sa spekta Hrvatske, dio o migracijama koji je bitan za nas, naglasio sam sve ono što se odnosi na Balkansku rutu, sve napore koje ulažemo u sprečavanje nelegalnih migracija. Naglasili smo i odličnu saradnju sa Frontexom, za nas je važno da se nastavi taj rad i u zajedničkim aktivnostima gdje se čuva vanjska granica EU", kazao je Plenković i dodao:

"Što se tiče pitanja unutarnje sigurnosti, tu smo se fokusirali na zaključke. Referirao se nizozemski premijer kao i Theresa May u vezi sa Salesburryjem".

Plenković je potom kazao da je prilikom izlaganja govorio i o izbornim rezultatima u BiH.

"U vanjskim odnosima sam pojasnio rezultate općih izbora u BiH, činjenicu da smo zabrinuti za scenarij u FBiH gdje su Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva Hrvata, suprotno onome što je bila većinska volja Hrvata u BiH. Pojasnili smo to na način da se tako izigrao duh Dejtonskog sporazuma, da takav scenarij nije dobar niti za funksionisanje BiH niti uopće za dobar osjećaj sva tri naroda u smislu ravnopravnosti. Naš apel na članice EU koje su članice Vijeća za provedbu mira da pomognu političkim akterima u BiH, da se usvoji jedan novi Izborni zakon koji bi bio pravedan i u skladu sa presudama Suda", kazao je Plenković.

"Mislim da su nakon mog izlaganja shvatila dimenziju problema, jer je to nekome ko je malo dalje jako teško razumijeti. Španski premijer Sančez, francuski predsjendik Makron, premijer Bugarske su uvažili moje stavove. Na razini Vijeća za vanjske poslove, nakon službenih rezultata, biće provedena detaljna rasprava koja bi pomogla da se EU više angažuje na onome što je propušteno za ovaj izborni ciklus", dodao je.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije