Ex -Yu

Pobjegao iz Srbije zbog ubistva pa postao poznati kuvar

Pobjegao iz Srbije zbog ubistva pa postao poznati kuvar
Foto: N.N. | Pobjegao iz Srbije zbog ubistva pa postao poznati kuvar

Hapšenje Slaviše Karabaševića (49) u Sevastopolju, zbog ubisva u Požarevcu 2002, šokiralo je mnoge u tom gradu na Krimu, jer se Srbin proslavio kao vlasnik restorana, a svoje poznanike je ubjedio da ga srpsko pravosuđe progoni kao patriotu koji je branio Kosovo i Krajinu.

Niko od njegovih gostiju i poznanika, kako pišu Novosti, nije znao da se on nalazio na Interpolovoj potjernici i da je osuđen na devet godina zatvora.

Sud u Sevastopolju je Slaviši u utorak odredio ekstradicioni pritvor od 40 dana, a juče su ruske vlasti obavijestile naš konzulat u Moskvi. Očekuje se da će on najkasnije do sredine decembra biti prebačen u Srbiju.

Kako piše ovaj list, Karabašević ne samo da se svih ovih godina nije skrivao, već je volio publicitet i rado se slikao za medije u Sevastopolju, koji su ga veličali kao vrhunskog ugostitelja.

Zbog toga su listovi na Krimu dali veliki publicitet njegovom hapšenju. Ruski mediji pišu da je Karabađević rođen na Kosovu i da je učestvovao u ratu devedesetih. Interesantno je da se sada preko društvenih mreža javljaju njegovi poznanici i da traže da se Srbin oslobodi i da ga vlasti ne izruče Srbiji.

Tako predstavnik organizacije “Sevastopoljska alternativa” Viktor Kiseljov moli da se Karabaševiću da politički azil. Iako je sud naveo da je on ubio čovjeka u Srbiji, njegovi prijatelji govore da će da mu sude jer je “ratovao protiv kosovskih separatista”. Tu priču je medijima sada potvrdila Karabaševićeva sadašnja žena. Slaviša je u Sevastopolju bio vlasnik restorana “De Slaviš” u centru grada, a navodno je kod njega često dolazio bivši gubernator Sevastopolja. U Dnjepar u Ukrajinu stigao je 2007. godine kod svoje druge žene, a kasnije se prebacio u Sevastopolj.

Karabašević je uhapšen 5. avgusta po potjernici Interpola, zbog ubistva i prevare koje je počinio prije 17 godina. On je pred Višim sudom u Požarevcu, u januaru 2018. godine, osuđen u odsustvu na devet godina zatvora jer je u julu 2002. ubio njemačkog državljanina Elvisa Žeželja (30).

Riječ je o jedinstvenoj kazni, jer je optuženi za ubistvo osuđen na osam godina, a za prevaru na godinu i po zatvora. Pošto se nalazio u bjekstvu od juna 2005. godine, kada je pušten iz pritvora, za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Pet hitaca u glavu iz “duge devetke”

Prema navodima optužnice Višeg javnog tužilaštva, optuženi je Žeželja usmrtio ispalivši mu u glavu i tijelo pet hitaca iz pištolja “duga devetka” u ataru sela Melnica kod Petrovca na Mlavi.

Nakon toga, on je nazvao Elvisovog prijatelja M. K. koji živi u Njemačkoj i saopštio mu da je ovaj uhapšen, pa treba da mu pošalje 7.000 evra za angažovanje advokata. Pošto je dobio taj novac i potrošio ga, on je osuđen za prevaru.

Optuženi je pred sudom 2003. oslobođen krivice, ali je Apelacioni sud naložio ponavljanje postupka. U junu 2005. godine pušten je iz pritvora i od tada je u bjekstvu. Pretpostavljalo se da je pobjegao u inostranstvo te je za njim raspisana međunarodna potjernica.

(Blic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije