Ex -Yu

Vučić na sjednici SB UN o KiM: Posle 11 godina SZO ni na vidiku (VIDEO)

Vučić na sjednici SB UN o KiM: Posle 11 godina SZO ni na vidiku (VIDEO)
Foto: Screenshot YouTube / UN | Počela sjednica SB UN o KiM, Srbiju predstavlja Vučić

NJUJORK - U Njujorku je danas počela sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti predstavljen šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, na kojoj Srbiju predstavlja predsjednik Aleksandar Vučić.

Sjednica je počela sa malim zakašnjenjem u 16.13 po srednjeevropskom vremenu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti u Njujorku da je Srbija ispunila sve teške obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da ni poslije 11 godina formiranje Zajednice srpskih opština nije ni na vidiku.

"Dozvolite mi pre nego što pređem na izveštaj o kome danas govorimo, da vas podsetim da je 19. aprila bilo tačno 11 godina od kada je u Briselu usvojen najvažniji sporazum između Beograda i Prištine na putu ka normalizaciji odnosa. Jedan od potpisnika bila je i Evropska unija i 11 godina kasnije iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz pomenutog sporazuma, ZSO i njeno formiranje nisu ni na vidiku", rekao je Vučić u svom obraćanju, nakon što je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila izvještaj.

Kako je rekao, 11 godina slučajne ili namjerne nesposobnosti Evropske unije da kao garant tog sporazuma stvari pomeri sa mrtve tačke.

"Naravno, to je rezultiralo onim što danas možemo da nazovemo kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiji", istakao je Vučić.

"Umesto da bude sankcionisan Kurtijev režim je stalno nagrađivan"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je od vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, 8. februara 2024. do danas održano pet rundi razgovora u Briselu, a njihov jedini rezultat je bio da se vide pravi motivi Prištine, dok su brutalna represija i progon Srba i drugih nealbanaca dodatno ojačani.

"Glavni pregovarač Prištine, (Besnik) Bisljimi, Kurtijev zamenik i njegov partner u progonu civilnog stanovništva potvrdili su da njihove jednostrane i eskalatorne odluke da efikasno ukinu dinar na Kosovo i Metohiju jesu u dubokoj meri uticale na ljude, za razliku od Kurtijevih uveravanja koje je on izneo pred ovim uvaženim telom, da su optužbe Srbije lažne i da niko, uključujući Srbe, nije pogođen ovom odlukom", rekao je Vučić na sjednici SB UN na kojoj je predstavljen izvještaj Unmika.

On je istakao da je Bisljimi ostao posvećen Velikoj Albaniji i hegemonističkim aspiracijama i da se njegovo vođenje procesa dijaloga, karakteriše strategijom sabotaža kroz prisustvo i da je umjesto da bude sankcionisan Kurtijev režim stalno nagrađivan.

"Istovremeno je brutalna represija u progonu Srba i drugih nealbanaca dodatno ojačana nakon vanredne sednice i desilo se 16 novih etnički motivisanih napada. Oni  obuhvataju oružani napad protiv Srba u Gračanici, pucnjave i zastrašivanje sve manjeg broja srpskih povratnika na zapadu KiM, kao i kontinuirani i neopravdani pritvore, zatim nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku u čisto srpskim opštinama na severu Kosova", rekao je Vučić.

Istakao je da su se kontinuirani napadi u okviru progona Srba produbili poslije upada 8. februara parapolicijskih snaga u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku gde su progonitelji Srba zaplijenili velike količine medicinskih sredstava.

Ocijenio je da izvještaju Unmika nedostaje povezivanje događaja koji su se dešavali tokom ovog vremena, a da tek ako se oni zajedno analiziraju prave pravu sliku na terenu.

Prema njegovim riječima, čula su se površna objašnjenja i kako je rekao, zato je njegovo da članicama SB UN ponudi sveobuhvatniji uvid u događaje o cijeloj situaciji.

On je ocijenio da vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti nije predstavljena u izvještaju kao neki događaj od posebnog značaja.

"Pogrešno je napisano da je ona bila održana na zahtev Srbije da se razgovara o posledicama o novim propisima za dinarsku valutu. Ova tvrdnja je činjenično netačna zato što je zahtev Srbije za tu vanrednu sednicu zasnovan na žalbi koja je podržana dokumentima o ugrožavanju mira od strane Prištine, a nelegalno ukidanje dinara je bilo stavljenoi samo kao deo žalbe protiv organa u Prištini", rekao je Vučić.

Zijade: Primjena sporazuma nikada nije bila hitnija, važno da se ZSO formira

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade izjavila je danas da primjena sporazuma Beograda i Prištine dogovorenih u Briselu nikad nije bilo hitnije pitanje, koje može da pomogne da se spreče nove krize i zaustave nizovi kriza.

Ona je na početku sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se predstavlja šestomjesečni izveštaj UN o KiM rekla da je to od najvećeg značaja za obje strane i da one moraju da budu posvećene tome.

Zijade je istovremeno izrazila zabrinutost zbog sporne uredbe takozvane CBK o dinaru, i izrazila nadu da bi rješenje moglo da se postigne zbog čega je apelovala na  obe strane da to učine.

Kao još jednu važnu stvar ona je istakla preduzimanje koraka ka uspostavljanju ZSO.

"Kakav god da je konačni oblik on obuhvata elemente održivih finasijskih garancija za lokalne Srbe, ali i za obrazovanje i zdravstvo. To je važan korak ka izgradnji povjerenja", rekla je Zijade.

Zijade je dodala da je tokom prethodnog perioda održala političke konsultacije sa  političkim predstavnicima, vjerskim poglavarima, predstavnicima civilnog društva, kao i da je tokom njih glavno nezadovoljstvo nivoom postignutim kroz dijalog i efekat toga na bezbjednosnu situaciju.

"Nivo nepovjerenja je visok, proteklih mjeseci pojačane su tenzije. U proteklih nekoliko mjeseci usmjereni su napori da se riješi pitanje legitimiteta gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru naseljene Srbima. Srbi iz te četiri opštine saqkupili su dovoljan broj potpisa, preko 20 odsto da bi započeli opoziv gradonačelnika izabranih sa manje od četiri odsto glasača. Dosta se razgovaralo o procesu sa ciljem da smanji tenzije nastalih na izborima", rekla je ona.

Prema njenim riječima, proces opoziva gradonačelnika, održan u nedjelju protekao je bez incidenata ali je samo 253 od više od 46.000 iskoristilo svoje pravo, što čini da se krhka bezbjednosna situacija produži.

Dodala je i da će nastaviti da podržava dijalog pod posredstvom EU.

"Tokom protekle god došlo je do mnogih koraka unazad na izgradnji poverenja. Brojna dešavanja su napravila poteškoće i povećala nepoverenje. Česta upotreba zapaljive retorike u oba smjera iziskuje punu pažnju, kao i odgovornu akciju", rekla je ona.

Kako je rekla međunarodne institucije nastavljaju da rade na dijalogu i naglasila da brojni postignuti sporazumi omogućavaju jasnu mapu puta ka rješavanju otvorenih pitanja.

Gutereš je u redovnom izvještaju, koji se odnosi na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo da su, uprkos izvjesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova ostala krhka.

Ujedno, on je ukazao da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica.

On je pozvao na hitan razgovor o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kako bi se osigurala prava svih pogođenih zajednica i najugroženije grupe bile zaštićene.

Gutereš je najoštrije osudio, kako je naveo, ozbiljan bezbednosni incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i pozvao na završetak istrage i "privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja".

U oktobru prošle godine održana je poslednja redovna sednica Saveta bezbjednosti UN o radu Unmika, dok je u februaru ove godine na zahtev Srbije, a nakon odluke prištinskih vlasti da zabrane upotrebu dinara, održana vanredna sjednica SB UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije