Ex -Yu

Počeli evropski izbori u Hrvatskoj

Počeli evropski izbori u Hrvatskoj
Foto: Ilustracija | Počeli evropski izbori u Hrvatskoj

Hrvatska danas, po treći put, bira svoje poslanike u Evropski parlament. Ima pravo da ih izabere 12 na mandat od pet godina, biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a glasa se do 19 sati.

Državna izborna komisija (DIP) pozvala je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na nedjeljne izbore.

"Pozivam birače da izađu na izbore, kandidata je 396, imaju široku lepezu izbora osoba, ako već nisu odlučili za koju će listu glasovati", poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić- Križanić.

U Hrvatskoj će moći da glasaju na 6.360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasaju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne službe, zatvorenici, pomorci.

Glasa se na 'listićima' sa 33 liste i 396 kandidata, birač glasa tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidatske liste, a ako preferira pojedinog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegovog imena i prezimena.

Glasa se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač koji se u nedjelju zatekne van svog prebivališta ili u inostranstvu takođe će moći glasati, ali pod uslovom da je do 15. maja za to podnio zahtjev nadležnom tijelu državne uprave.

Prema podacima Državne izborne komisije (DIP), 5260 birača s prebivalištem u Hrvatskoj podnijelo je zahtjev za glasanje u inostranstvu, a njih 6307 za glasanje u nekom drugom mjestu u Hrvatskoj.

Glasanje bez važeće lične karte

Građane koji nemaju važeću ličnu kartu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta, Ministarstvo uprave Hrvatske upućuje da mogu  glasati uz potvrdu za glasanje. Potvrde u nedjelju izdaju kancelarije državne uprave u županijama i zagrebački Gradski kabinet za opštu upravu, ističe Ministarstvo koje je na svojim stranicama objavilo popis kancelarija nadležnih za izdavanje potvrda s adresama i brojevima telefona.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih poslanika bira se u još 46 država na 119 biračkih mjesta, prva su otvorena u Australiji, u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenu.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 miliona 832 hiljada birača, s prebivalištem u Hrvatskoj ih je oko tri miliona 677 hiljada, bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registrovalo 154 hiljade birača, najviše u BiH.

Hrvatska, koja s biračkim mjestima u inostranstvu, čini jednu izbornu jedinicu, poslanike u EP bira proporcionalnim sistemom uz mogućnost preferencijalnog glasanja, ali preferirani glasovi vrijede samo ako odabrani kandidat dobije najmanje deset odsto glasova koje je osvojila njegova lista.

Izbore provodi oko 70 hiljada osoba, za posmatranje ih se prijavilo 4.720, odnosno za toliko su DIP i niže izborne komisije izdale dozvole, koliki će im biti konačan broj tek će se vidjeti. Naime, Zakon o izborima za EP dopušta političkoj stranci i nosiocu nezavisne liste, koji učestvuju na izborima, da sami odrede posmatrača i izdaju mu saglasnost da u njihovo ime posmatra izbore.

Imena 12 hrvatskih poslanika koji će ići u Brisel znaće se u nedjelju poslije 23 sata. Da li je na izbore izašlo više ili manje birača nego prije pet godina, DIP će objaviti u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije