Ex -Yu

Počeo protest u Kosovskoj Mitrovici: "Ostajemo ovde"

Počeo protest u Kosovskoj Mitrovici: "Ostajemo ovde"
Foto: Screenshot / Facebook | Počeo protest u Kosovskoj Mitrovici: "Ostajemo ovde"

KOSOVSKA MITROVICA - Protestni skup na centralnom trgu u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici počeo je danas oko podne, a prvi se građanima obratio gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić koji je zamolio Srbe na KiM da ostanu pribrani i smireni u "ovim lošim vremenima punim iskušenja".

"Molim vas da ne nasedate na njihove provokacije skuvane u zapadnim kuhinjama", poručio je Rakić građanima okupljenim na trgu.

Rakić je kazao da Srbi traže slobodu i zaštitu od onih koji su spremni na sve samo da bi sebi kupovali političke poene.

"Oni traže da pregovaramo sa onima koji nas kundacima bude, koji nas prebijaju. Ako žele da štite od kriminala dvorište neka prvo krenu od svog", kazao je on.

Rakić je kazao da "smo svedoci najveće nepravde koja nam se nanosi i nema kraja".

"Dok god nas ima na KiM ono će ostati srpsko i naše", dodao je on pozivajući na slogu i jedinstvo.

Rekao je da je Srbija uvijek bila i ostala uz srpski narod na Kosovu, a predsjedniku je uputio posebnu poruku.

"Predsedniče, ti si uvek prvi jasno rekao da ćeš biti uz svoj narod i da ćeš nas braniti. Jedino verujemo tebi i našoj državi. Nas neće uplašiti i ostaćemo ovde", zaključio je on.

Srbi sa Kosova i Metohije ispunili su centralni trg u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, a ispred bine su razvijeni transparenti "Pravda za Rošića" i "Rošić nije kriv".

Na trgu su se uoči početka protestnog mitinga sa zvučnika puštale kosovske pjesme, a ulicama Kosovske Mitrovice vijore se srpske zastave.

Takođe je i veliki broj medija zainteresovan za ovaj događaj.

Protestni miting je zakazan poslije jučerašnje akcije i upada specijalne jedinice kosovske policije ROSU na sjever KiM, u kojoj je, kako je juče saopštio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uhapšeno 28 lica, od toga 19 policajaca i devet građana.

Prema Vučićevim riječima, od tih 19 policajaca jedanaestoro je Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak, a svih devet uhapšenih građana su Srbi iz Zubinog Potoka koji su se suprotstavili pripadnicima ROSU kod mjesta Varage. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije