Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Počeli ekspertski razgovori Beograda i Prištine u Briselu

Počeli ekspertski razgovori Beograda i Prištine u Briselu
Foto: Tanjug/Arhiva | Počeli ekspertski razgovori Beograda i Prištine u Briselu
Tanjug

BRISEL - Delegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem stigla je jutros u Brisel gdje učestvuje u nastavku razgovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom na ekspertskom nivou.

Sastanak u zgradi Evropske službe za spoljne poslove je počeo bilateralnim sastancima delegacija Priština i Beograda sa EU posrednicima nakon čega će uslijediti i paralelni trilaterlani razgovori o ekonomskim odnosima i raseljenim licima.

Očekuje se da se sastanci eksperata završe oko 16 časova.

Iz EU je poručeno da je u pitanju ”nastavak procesa dijaloga Beograda i Priištine kroz seriju sastanaka na ekspertskom nivou”, te da je zadatak eksperata da detaljno razmotre one pojedinačne teme koje su pokrenute na sastancima na visokom političkom nivou.

”Za nas je važniji kvalitet nego brzina. Fokusirani smo na postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma, ali to znači i da će on biti potpisan kada se sva otvorena pitanja dogovore između Beograda i Prištine”, izjavio je porparol EU Peter Stano za Tanjug.

Nakon što su tokom prvog fizičkog sastanka 16. jula u Briselu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti razgovarali o nestalim i raseljenim razgovori su prošle nedelje nastavljeni na ekspertskom nivou između delegacija predvođenih od strane direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, odnosno prištinskog koordinatora za dijalog, Skendera Hisenija.

U dvodnevnim razgovorima, delegacije je trebalo da nastave razgovore o već započetim temama, međutim delegacija Prištine je dan kasnije odbila da nastavi razgovore o ekonomskim odnosima.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je tada najavio da će se eksperti ubrzo ponovo okupiti i razgovarati o ekonomskim odnosima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom razgovora sa premijerom Avdulahom Hotijem naglasio da su ekonomski odnosi i sporazumi u interesu obe strane, ali da oni ne podrazumijevaju niti ratnu odštetu niti bilo kakvo posredno priznanje nezavisne države na području KiM.

Prije dva dana Večernje novosti su objavile navodna saznanja da će Marku Ðuriću na današnjem sastanku biti uručen tekst konačnog sporazuma o KiM, što je iz EU demantovano.

Nova rudna razgovora na visokom političkom nivou između Beograda i Prištine najavljena je za početkak septembra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije