Ex -Yu

Hapšenje Đurića: Srbi se okupili na barikadama, "Srpska lista" napušta Vladu Kosova

Hapšenje Đurića: Srbi se okupili na barikadama, "Srpska lista" napušta Vladu Kosova
Foto: RTS | Pojavile se prve fotografije hapšenja Đurića, čuli se pucnji, teško povrijeđeno više ljudi

KOSOVSKA MITROVICA - Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM, poslije hapšenja u Kosovskoj Mitrovici, izveden je pred prekršajnog sudiju, nakon čega je protjeran u Srbiju, javlja "RTS".

Te informacije je potvrdio i predsjednik Kosova Hašim Tači koji je rekao da je kosovska policija "postupala profesionalno".

Đurić je, nakon što ga je saslušao prekršajni sudija, poslat na prelaz Merdare, gdje ga je preuzela srpska policija, javlja "Tanjug".

Zbog hapšenja Đurića u Kosovskoj Mitrovici rukovodstvo "Srpske liste" usvojilo je inicijativu za napuštanje vlade u Prištini i o ovoj odluci će obavijestiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštio je predsjednik "Srpske liste" Goran Rakić.

Situacija je i dalje napeta, iako se polako smiruje, javljaju srpski mediji. Nakon hapšenja Đurića veliki broj Srba je počeo da se okuplja na barikadama na više mjesta u Kosovskoj Mitrovici. "RTS" javlja da su u jednom dijelu grada odjekivali pucnji, ali za to nije bilo potvrde.

U mjestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice, Srbi su, poslije privođenja Ðurića i Jovića, postavili dva kamiona, i tako blokirali magistralni put.

Na istom mjestu Srbi su digli barikade i prije šest godina, kada su spriječili upad specijalnih jedinica na sjever Kosova.

Đurić i njegov saradnik Željko Jović uhapšeni su u Kosovskoj Mitrovici, a prilikom akcije kosovske policije Jović se pokušao oduprijeti, pa je teško povrijeđen, javili su ranije mediji. Osim njega teže su povrijeđeni i Nenad Rikalo Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović, javljaju kosovski mediji.

Oni su uhapšeni u sali Mitrovačkog dvora, gdje su upravo bili počeli razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM. Kako su građani Mitrovice pokušali da spriječe ulaz u zgradu, kosovska policija bacila je šok bombe.

Prilikom akcije kosovski policajci su pretukli i snimatelja Radio-televizije Srbije Vladimira Đurića.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija privođenja, na kojoj se vidi Marko Đurić u, kako se navodi, blindiranom vozilu kosovske policije. Pojavili su se i snimci hapšenja koje možete pogledati na OVOM LINKU.

Naime Ðurić je, zajedno sa generalnim sekretarom Kabineta predsjednika Srbije Nikolom Selakovićem, stigao u sjevernu Kosovsku Mitrovicu negdje oko 17.00 časova, kako bi učestvovao u razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga. 

Ranije je iz Prištine bilo saopšteno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog izjava kojima, tvrdi Priština, unose nestabilnost u situaciju na sjeveru pokrajine.

Predsjednik Srbije je na tu vijest prošle sedmice rekao da će Ðurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano. Njih dvojicu ispred Mitrovačkog dvora je dočekao gradonačelnik Goran Rakić.


Pročitajte još - Dodik: Hapšenje Đurića - neprihvatljiv akt nasilja vlasti samoproglašenog Kosova

Možda vam je i ovo zanimljivo - EU poziva Srbiju na uzdržanost nakon hapšenja Đurića na Kosovu 


Iako su se ranije pojavile informacije da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o situaciji na Kosovu i Metohiji, to se nije dogodilo, ali se taj razgovor očekuje tokom večeri.

Predsjednik Srbije je razgovarao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, a zbog dešavanja u Kosovskoj Mitrovici sazvao je hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Nezvanično, sjednica je trebalo da bude održana u utorak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije