Ex -Yu

Ombudsman reagovao jer je na TV Hepi poređen zahvat na kravi i na ženi

Ombudsman reagovao jer je na TV Hepi poređen zahvat na kravi i na ženi
Foto: Screenshot TV Happy | Ombudsman reagovao jer je na TV Hepi poređen zahvat na kravi i na ženi
Tanjug

Zaštitnik građana u Srbiji saopštio je danas da je pokrenuo postupak kontrole u zakonitosti rada Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), zbog priloga emitovanog na TV Hepi u kome se, kako se navodi, poredi medicinski zahvat na kravi i na ženi.

U saopštenju se objašnjava da je postupak pokrenut u skladu sa članom 24. stav 1. Zakona o Zaštitniku građana, a na osnovu saznanja dobijenih iz sredstava javnog informisanja, u kojima se navodi da je u nedjelju 9. avusta oko 08.50 časova, nacionalna televizija ''Hepi'' emitovala prilog u kome je poredila medicinski zahvat na životinji i ženama - praveći tako direktnu paralelu između žena i krava.

Zaštitnik kaže da se u tom prilogu, koji govori o metodu liječenja steriliteta kod krava, preporučuje da se, iz razloga ekonomičnosti, taj metod primijeni i na žene.

Između ostalog, ukazuje Ombudsman, predloženo je da doktori medicine i ginekolozi pohađaju kurs na Veterinarskom fakultetu što bi, po mišljenju autora, doprinijelo rastu nataliteta, a troškovi liječenja steriliteta žena po metodima koje se primenjuju kod krava bili bi znatno povoljniji.

Zaštitnik građana zatražio je da REM u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na predmetni slučaj i obavijesti da li je pokrenulo postupak kontrole rada nacionalne televizije na kojoj je emitovan navedeni prilog, kao i o ishodu kontrolnog postupka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije