Ex -Yu

Policajac godinama prosjacima uzimao novac

Policajac godinama prosjacima uzimao novac
Foto: Pixnio | Policajac godinama prosjacima uzimao novac

​ZAGREB - Ovom policajcu izrečena je nepravomoćna presuda. Županijski sud u Zagrebu kaznio ga je s 11 mjeseci zatvora što je odmah zamijenjeno radom za opšte dobro.

Pune tri godine, od 2016. do 2019. kontakt-policajac I. policijske stanice Policijske uprave zagrebačke uzimao je novac prosjacima koje je zaticao na Glavnoj stanici u Zagrebu.

Prilazio im je i odvodio ih do obližnjeg hotela te im prijetio privođenjem. Ali, bio je spreman pustiti ih na slobodu ako mu predaju novac koji su isprosili.

Prema nepravomoćnoj presudi koja mu je danas izrečena jednoj prosjakinji u pet navrata uzeo je šezdesetak kuna, odnosno ukupno 300 kuna ili 39.82 evra. Proces je trajao gotovo pet godina jer sud nije uspio pronaći prosjakinju koja je trebala potvrdi svoj prvi iskaz i opisati kako je policajac uzimao novac od nje.

Kada su ju konačno pronašli izjavila je da se na ulici našla zbog loše finansijske situacije, a policajac joj je u tih pet navrata uzeo sav novac koji je uspjela isprositi.

Drugi prosjak, kojeg su istražioci identifikovali, nije ponovio svoje prvo svjedočenje na sudu. Naime, kako je potvrdio vještak radilo se čovjeku koji je imao problema s memorijom te se nakon nekoliko godina više nije sjećao da je optužio policajca za uzimanje novca.

Zato je savjet Županijskog suda u Zagrebu policajca oslobodilo za dio optužbi koji se odnosio na uzimanje oko 100 kuna ovom prosjaku.

Policajac je tokom cijelog procesa negirao krivicu. "Ja sam više od 20 godina bio kontakt-policajac kod Glavne stanice", izjavio je. Uvjeravao je sud da mu je sve smjestio muškarac koji je iskorištavao prosjake na Glavnoj stanici.

Sudsko vijeće ipak mu nije povjerovalo. Kažnjen je jer je izigrao povjerenje što ga građani imaju u policiju. "Policajci moraju imati iznadprosječni stepen zakonitosti, etičnosti i pravednosti postupanja", kazala je, obrazlažući presudu sudija Mirjana Horvat, piše "N1".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije