Ex -Yu

Policija pronašla Čaletu, osumnjičeni za ubistvo nije pružao otpor

Policija pronašla Čaletu, osumnjičeni za ubistvo nije pružao otpor
Foto: N.N. | Policija pronašla Čaletu, osumnjičeni za ubistvo nije pružao otpor

Osumnjičeni za ubistvo Branimir Čaleta večeras je oko 20 i 20 uhapšen u blizini Poljuda, saznaje Slobodna Dalmacija.

Kako se i pretpostavljalo, skrivao se na Turskoj kuli, a pronađen je između splitskog Brodogradilišta i trgovačkog centra "Lidl". Nije pružao otpor.

Prije informacije o hapšenju Čalete oglasio se i njegov advokat Hrvoje Krišto koji je poručio da se nije čuo sa svojim klijentom te da sve informacije prati iz medija.

"Sve je išlo uobičajenim tijekom i ništa nije upućivalo da bi mogao pobjeći. Imali smo, doduše, dugotrajnu raspravu s pet svjedoka, od toga dvoje iz Ukrajine, pa je sve dugo trajalo. Iskreno, iznenađen sam... Nakon današnjeg dana, ovo je bilo začuđujuće, nije se očekivalo. Nadam se da će ga policija pronaći, sprovesti u istražni zatvor gdje je boravio od 5. srpnja prošle godine i da ćemo nastaviti s postupkom kako treba", ispričao je za RTL.

Putem RTL-a poslao mu je sljedeću poruku:

"Branimir se nema zašto skrivati jer je prilikom prvog očitovanja o krivnji skrušeno izrazio kajanje, ali ne kako piše u činjeničnom opisu. Time je ostavio prostor da diskutiramo i raspravljamo pred sudu o onome što je u samom spisu i što čujemo od svjedoka. Postojala je komplicirana i emotivna veza u tzv. ljubavnom trokutu, što je rezultiralo kako je rezultiralo. Nadam se da će se predati policiji, a ako to ne učini sam, nadam se da će ga policija privest"i, rekao je Krišto.

Podsjetimo, satima je trajala intezivna potraga za Čaletom (36) iz Vinovca kod Marine koji je pritvoren zbog optužbi da je ubio svoju djevojku Ukrajinku Ganu Kitaevu koja je bila u osmom mjesecu trudnoće.

Čaleta je, naime, oko podneva pobjegao dvojici pravosudnih policajaca prije nego su ga uspjeli ukrcati u službeni kombi i vratiti u splitski zatvor na Bilicama. Prije podne je imao raspravu na Županijskom sudu nakon čega je pobjegao i to s lisicama na rukama. Nisu ga pokolebala ni dva hica što su uvazduh ispalili pravosudni policajci koji su za njim navodno trčali oko pet minuta.

Policija je ubrzo javno objavila njegovu fotografiju i opisala što je imao na sebi nakon čega su uslijedile dojave građana. Prvo su policiji javili da je viđen na Turskoj kuli, malenoj park šumi u kvartu Skalice, ali iako je policija sa psima pohitala tamo nisu ga pronašli. Nakon toga je stigla dojava da je viđen u susjednom kvartu Spinut pa čak i da su pronađene odbačene lisice, prenosi "Jutarnji list".

Neslužbene su infromacije govorile kako je za Čaletom tragalo stotinjak policajaca kojima su pomagali psi, a osim Splita koji su "češljali" kvart po kvart, u zavisnosti od dojava građana, policija je kontrolisala i sve izlaze iz grada.

Bili su prisutni i na cestama koje vode u okolne gradove i opštine. Kako ne bi pobjegao van granica Hrvatske odmah je izdana tjeralica i upozorenje graničnim postajama s BiH i ostalim zemljama u okruženju.

Još se uvijek pouzdano ne zna je li Čaleta imao pomagača kada je uspio tako brzo umaknuti policiji.

Ministarstvo pravosuđa je potvrdilo da su pravosudni policajci "sukladno propisima ispalili dva metka upozorenja" te napomenuli da "državni službenik odjela osiguranja neće primijeniti vatreno oružje ako bi se time ugrozio život druge osobe". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije