Ex -Yu

"Politika" o Bocan-Harčenku: Povratak specijalca u balkansku igru

"Politika" o Bocan-Harčenku: Povratak specijalca u balkansku igru
Foto: N.N. | "Politika" o Bocan-Harčenku: Povratak specijalca u balkansku igru

BEOGRAD - Povodom imenovanja Aleksandra Bocana-Harčenka za novog ambasadora u Srbiji, današnja "Politika" piše da se njegovim dolaskom u Beograd u epicentar vraća još jedan međunarodoni akter koji je prije desetak godina bio uključen u rješavanje kosovskog pitanja.

List navodi da je Kremlj izborom Bocan-Harčenka (62) za novog ambasadora u Srbiji pokazao da će Beograd u narednom periodu biti naročito važno stecište diplomatskih aktivnosti.

Osim što je riječ o iskusnom diplomati koji je dugo radio u ovom regionu i već su mu dobro poznati svi naši odnosi i problemi, Bocan-Harčeno dolazi s mjesta direktora Četvrtog evropskog odjeljenja ruskog Ministarstva inostranih poslova.

To znači da ima posebno dobar uvid u situaciju u jugoistočnoj Evropi, dakle i šire od okvira koji zauzimaju države bivše SFRJ, uz koje ovo odjeljenje "pokriva" i Albaniju, Bugarsku, Grčku, Kipar, Rumuniju i Tursku.

Dolaskom Bocan-Harčenka u Beograd kao da se ponovo okuplja stara internacionalna "ekipa" diplomata koje je prije destak godina bila uključena u rješavanje kosovskog pitanja, primjećuje list.

Bocan-Harčenko bio je ruski predstavnik u međunarodnoj Kontakt grupi za Kosovo, a potom i član posredničke "trojke", u kojoj je još Volfgang Išinger zastupao EU, a SAD Frenk Vizner, a za koje list navodi da su se u poslednje vreme ponovo zainteresovali za situaciju u vezi sa KiM.

Na prve informacije, koje su se pojavile još prošle godine, da će Aleksandra Čepurina zamijeniti Bocan-Harčenko, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je on "istaknut, oštar, snažan diplomata, jedan od ruskih specijalaca", kao i da je "sasvim jasna" poruka koju nosi njegovo imenovanje, podsjeća list.

Srpska javnost se upoznala sa Bocan-Harčenkom dok je radio kao specijalni izaslanik ruskog ministra spoljnih poslova za Balkan od 2004. do 2008. godine.

Inače, on je nakon završenog Moskovskog fakulteta za međunarodne odnose, bio na čelu odsjeka za zemlje bivše SFRJ u ruskom MIP-u i jedan od članova ruske delegacije na mirovnim pregovorima u Dejtonu i na mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu.

Od 1997. do 2002. godine radio je kao savjetnik poslanik u ruskoj ambasadi u Hrvatskoj, odakle je otišao na mjesto zamjenika direktora Trećeg evrospkog odjeljenja MIP Rusije, da bi 2008. godine bio imenovan za zamjenika direktora Četvrtog evropskog odjeljenja.

Do 2014. godine radio je kao ambasador Rusije u BiH, a te godine je imenovan za direktora Četvrtog evropskog odjeljenja.

Tečno govori engleski i srpski jezik, a tokom karijere dobio je tri priznanja od ruskog predsjednika Vladimira Putina - medalju ordena za zasluge za otadžbinu drugog stepena, Orden prijateljstva i Orden časti koji je dobio ukazom u januaru 2018. godine za doprinos u realizaciji spoljnopolitičkog kursa Ruske federacije.

Orden zastave Republike Srpske dobio je 2013. godine od tadašnjeg predsjednika Milorada Dodika.

Ruski predsjednik imenovao je 10. juna Bocana-Harčenka za novog ambasadora u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije