Ex -Yu

Pomen generalu Draži Mihailoviću u Grblju kod Budve

Pomen generalu Draži Mihailoviću u Grblju kod Budve
Foto: N.N. | Pomen generalu Draži Mihailoviću u Grblju kod Budve

BUDVA - U Crkvi Svete Trojice u Gornjem Grblju, kod Budve, danas je služen pomen komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Mihailoviću i poginulim pripadnicima te vojske iz ovog mjesta u Drugom svjetskom ratu.

Pomen je služio arhijerejski namjesnik bokokotorski protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić, koji je istakao da je odata pošta onima koji su na pravdi Boga ubijeni samo zato što su bili pravoslavni Srbi. 

"Samo zato što nisu bili po volji onima koji su htjeli pošto-poto da bezbožnici dođu na vlast. Danas, takođe, pominjemo cara Nikolaja Drugog Romanova i njegovu porodicu, koji su na današnji dan ubijeni", rekao je protojerej-stavrofor Krivokapić. 

Arhijerejski namjesnik bokokotorski dodao je da ateisti u Crnoj Gori hoće crnogorsku crkvu, ali da je Božija riječ uvijek zadnja. 

"Zato se sa ponosom danas sjećamo i carske porodice i episkopa gornjokarlovačkog Save Trlajića, koji je proglašen za sveca, kao i hiljada neznanih koji su i dan-danas po jamama na Velebitu i ko zna gdje", rekao je otac Momčilo. 

Protojerej-stavrofor Krivokapić je podsjetio i na 80 Grbljana, Maina, Pobora, Paštrovića koji su sahranjeni kod manastira Podalstva. 

Pomen Draži Mihailoviću organizovali su potomci vojnika Kraljeve vojske u otadžbini, prenosi portal IN4S. 

Dragoljub Draža Mihailović, Čiča Draža, bio je armijski general i načelnik Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini, kao i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u prvoj i drugoj vladi Slobodana Jovanovića, u međuvladi Miloša Trifunovića i u vladi Božidara Purića u toku Drugog svjetskog rata. 

Nakon Drugog svjetskog rata komunističke vlasti su ga uhapsile i osudile na smrt za kolaboraciju i ratne zločine, poslije čega je ubijen na tajnom mjestu. 

Mihailović je rođen 26. aprila, 1893. godine u Ivanjici, a strijeljan je, kako tvrde hroničari, 17. jula 1946. godine na nepoznatoj lokaciji u Beogradu. 

Viši sud u Beogradu je 2015. usvojio zahtjev za njegovu rehabilitaciju, te proglasio ništavnom presudu koja je donesena 69 godina ranije. 

Mihailović je za svoje zasluge nagrađen brojnim odlikovanjima, od kojih mu je posljednje posthumno dodijelio američki predsjednik Hari Truman marta 1948. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije