Ex -Yu

Pomor ribe u Limu zbog povećanog sadržaja nitrita

Pomor ribe u Limu zbog povećanog sadržaja nitrita
Foto: N.N. | Pomor ribe u Limu zbog povećanog sadržaja nitrita

PODGORICA - U uzorcima površinske vode iz rijeke Lim, u kojoj je otkrivena velika količina mrtve ribe, a voda je danima bila bijela, utvrđen je povećan sadržaj nitrita u odnosu na normirane vrijednosti.

Iz Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore saopšteno je da je analiza uzoraka otpadnih voda iz kanalizacione cijevi pokazala povećan sadržaj ukupnih suspendovanih materija, hemijske potrošnje kiseonika, sulfata i ukupnih ulja i masti u odnosu na vrijednosti normirane Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda.

Uzorke vode je analizirao Centar za ekotoksikološka ispitivanja i dostavio nadležnom ribarskom inspektoru Direktorata za ribarstvo.

"U analiziranim uzorcima otpadnih voda konstatovan je veliki sadržaj sulfida, što ukazuje na nizak sadržaj rastvorenog kiseonika. Osim visokog sadržaja sulfida u uzorcima i površinskih voda Lima i otpadnih voda, konstatovana je povećana hemijska potrošnja kiseonika. Svi rezultati ukazuju da je deficit rastvorenog kiseonika vjerovatno uzrok pomora ribe u rijeci Lim", naveli su iz Direktorata.

I specijalistička veterinarska laboratorija je utvrdila spoljašnjim pregledom da su ribe prije uginuća patile od nedostatka kiseonika.

"Unutrašnji pregled uzoraka riba, zbog gubitka strukture organa, nije mogao dati precizniju procjenu uzroka uginuća", precizira se u izvještaju.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će formirati komisiju za procjenu štete, sačinjenu od predstavnika Ministarstva i Prirodno matematičkog fakulteta i Sportsko-ribolovnog kluba "Sinjavac" iz Bijelog Polja koji gazduje vodama Lima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije