Ex -Yu

Poništeno 3.800 glasova iz centralne Srbije na izborima na KiM

Poništeno 3.800 glasova iz centralne Srbije na izborima na KiM
Foto: Ilustracija | Poništeno 3.800 glasova iz centralne Srbije na izborima na KiM

PRIŠTINA - Komisija za žalbe donijela je odluku da oko 3.800 glasova koji su stigli iz centralne Srbije bude poništeno i da se ne računaju u zbirnom broju glasova na izborima održanim 6. oktobra, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) Kosova.

Komisija je primila 53 žalbe na konačne rezultate koje je CIK saopštio krajem prošle sedmice i odlučila da ponovo budu prebrojani glasovi sa 1.472 biračka mjesta.

Odbijene su 23 žalbe kao neblagovremene i nedopuštene, 25 je odbijeno kao neosnovano, a jednu žalbu je povukao podnosilac.

CIK je ranije saopštio da će poštovati svaku odluku Komisije za žalbe, tako da će na osnovu današnje odluke koalicija koju čine Inicijativa NISMA i Alijansa za novo Kosovo (Fatmir Ljimaj, Bedžet Pacoli) postati parlamentarna grupacija pošto joj je bilo potrebno svega 0,02 odsto glasova.

Koalicija koju predvode Ljimaj i Pacoli navela je u žalbi da će, ukoliko se isključe glasovi dobijeni iz centralne Srbije, imati 5,02 odsto jer im je nedostajalo svega 130 glasova.

CIK je u obavezi da u naredna 72 sata postupi po odluci Komisije za žalbe, a nezadovoljni odlukama Komisije mogu podnijeti žalbu Ustavnom sudu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije