Ex -Yu

Porodici Zec prvi put odata pošta u prisustvu gradonačelnika

Porodici Zec prvi put odata pošta u prisustvu gradonačelnika
Foto: Screenshot | Porodici Zec prvi put odata pošta u prisustvu gradonačelnika

ZAGREB - Prvi put poslije 30 godina od zločina počinjenog nad srpskom porodicom Zec u Zagrebu, jedan gradonačelnik hrvatske prestonice Tomislav Tomašević danas je na Sljemenu odao poštu Aleksandri Zec i njenim roditeljima.

"Ponizno stojim ovde, svi znamo šta se dogodilo, ko su počinioci i da niko za to nije odgovarao. Sramotno je da 30 godina niti jedan gradonačelnik nije došao ovde", rekao je Tomašević, prenosi Index.hr.

Aktivistkinja Tatjana Dragičević je pročitala proglas Lige povodom godišnjice zločina u kojem se navodi da Aleksandra Zec nema obilježje, čak ni u školi u koju je išla.

Ona je rekla da počinioci zločina nisu kažnjeni osim komandanta koji je, kaže, dobio premalu kaznu.

Pjesnikinja Sanja Baković je pročitala pesmu "Nemi jelen", a zatim su okupljeni položili ruže i vijenac na mjestu na kojem su ubijene Aleksandra Zec i njena majka.

Nakon komemoracije Tomašević je ponovio da diskriminacije ne smije biti po bilo kojoj osnovi.

"Komemorirati ćemo sve žrtve. Ovo je jedna od najsramotnijih epizoda u Zagrebu, ovo ne smije pasti u zaborav", rekao je.

Svjetlosni stupovi sećanja, vidljivi iz većeg dijela Zagreba, simbolično će na nekoliko sati postati spomen-obilježje porodici Zec.

Komemoraciju su organizovali Antifašistička liga Hrvatske i Srpsko narodno vjeće povodom 30. godišnjice od ubistva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, i to s Borisom Miloševićem, potpredsjednikom vlade Hrvatske, Miloradom Pupovcem, predsjednikom SNV-a, kao i s aktivistima za ljudska prava koji godinama na današnji dan posjećuju ovo mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije