Ex -Yu

Posebni uslovi za one koji dolaze u Srbiju iz rizičnih zemalja

Posebni uslovi za one koji dolaze u Srbiju iz rizičnih zemalja
Foto: Arhiva | Posebni uslovi za one koji dolaze u Srbiju iz rizičnih zemalja

BEOGRAD - Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je uputstvo za registraciju putnika koji dolaze iz sedam afričkih zemalja sa posebnim rizikom od prenošenja novog - omikron soja virusa korona.

Oni koji dolaze iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Mozambika i Malavija, osim obaveznog pi-si-ar (PCR) testa i odlaska u karantin, moraju 48 časova prije dolaska u Srbiju da se prijave na portal e-zdravlja.

Strani državljani prilikom ulaska u Srbiju, takođe, treba da imaju dobijen imejl nakon prijave, kao dokaz uspješnog prijavljivanja, kao i popunjenu i svojeručno potpisanu Izjavu o saglasnosti o prihvatanju mjere karantina u kućnim uslovima i obaveze testiranja o sopstvenom trošku, saopšteno je na sajtu "Batuta".

Putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, biće testirani PCR metodom odmah po slijetanju na Aerodrom "Nikola Tesla" i izolovani na aerodromu do dobijanja rezultata.

Ukoliko nalaz putnika bude pozitivan, on će uz sve mjere zaštite Hitnom pomoći biti prebačen u Kovid bolnicu "Batajnica".

Ako je nalaz negativan, dobiće rješenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mjere pune zaštite do prijavljenog mjesta boravišta u Srbiji, a na dnevnom nivou će boravak u karantinu kontrolisati MUP.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje će se vršiti o trošku osobe u karantinu.

Institut "Batut" je ove prijedloge uputio nakon što je soj virusa omikron Svjetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije