Ex -Yu

Poslanici Srpske liste nikada neće glasati za takozvanu vojsku Kosova

Poslanici Srpske liste nikada neće glasati za takozvanu vojsku Kosova
Foto: N.N. | Poslanici Srpske liste nikada neće glasati za takozvanu vojsku Kosova

BEOGRAD - Poslanici Srpske liste nikada neće podržati formiranje takozvane vojske Kosova i traže od međunarodne zajednice da najoštrije reaguje na te najave Prištine.

U saopštenju iz Srpska liste navedeno je da se formiranje vojske najavljuje na dan kada na Kosmet dolazi evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kako bi na Prištinu izvršio pritisak da se uklone takse kojim se blokira distribucija srpskih proizvoda, uključujući lijekove i hranu.

Srpska lista navodi da Priština nastavlja sa provokacijama kojima se ugrožava mir i nagovještava formiranje takozvane vojske za 14. decembar.

"Kršeći sve međunarodne akte koji su na snazi, počev od rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma i Briselskog sporazuma, pa do sopstvenog ustava, kosovski političari jednostranim, protivpravnim merama prete miru", navodi se u saopštenju.

Srpska lista najoštrije osuđuje ovakvo djelovanje i zahtijeva od međunarodne zajednice da reaguje, ili da se, kako je navedeno, javno izjasni kako nije sposobna da održi mir i red na ovim prostorima.

Podsjetimo, predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji saopštio je danas da će o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku poslanici odlučivati 14. decembra i da vjeruje u pozitivan ishod.

“Četrnaestog decembra zvanično ćemo imati kosovsku vojsku. Ovo je datum kada ćemo u kosovskom parlamentu glasati za transformaciju KBS u vojsku. Srećno i čestitke svima od nas“, napisao je Veselji na svom profilu na Fejsbuku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije