Ex -Yu

Potvrđena optužnica Smiljani Srnec za ubistvo sestre

Potvrđena optužnica Smiljani Srnec za ubistvo sestre
Foto: Arhiva | Potvrđena optužnica Smiljani Srnec za ubistvo sestre

VARAŽDIN - Optužno vijeće Županijskog suda u Varaždinu jutros je zaključilo da postoji dovoljno dokaza da se potvrdi optužnica protiv Smiljane Srnec za ubistvo sestre.

Naime, Smiljana Srnec (45), optužena da je 2000. ubila sestru Jasminu Dominić (23), čije je tijelo potom sakrila u zamrzivač u porodičnoj kući u Palovcu, a danas je od optužnog vijeća saznala sudbinu optužnice.

Mediji prenose da je Srnec potresla vijest da će joj se suditi i dodaju da "njenoj agoniji nema kraja".

Ona ostaje iza zatvorskih rešetaka najmanje do 30. septembra do kada joj je produžen istražni zatvor obzirom da je 31. jula Vrhovni sud potvrdio rješenje o produženju pritvora.

Naime, u devet sati je bila zakazana sjednica optužnog vijeća na kojoj su članovi sudskog vijeća analizirali dokaze koje su punih pet mjeseci prikupljali istražitelji. 

Po dolasku na sud u pratnji pravosudnih policajaca, na pitanje je li kriva za ovo što joj se stavlja na teret, Smiljana Srnec je odgovorila: "Nemam komentara, nisam!"

Optužnica tereti Smiljanu Srnec da je s pet snažnih udaraca u glavu ušicom sjekire ili nekim drugim predmetom ubila na spavanju sestru Jasminu i potom je ugurala u zamrzivač, prethodno joj zamotavši glavu crnom vrećom, a vrat najlonskom čarapom.

Ispod crne vreće u zamrzivaču prvo je bila navlaka za jorgan u koju je bio umotan drugi dio tijela, a na njemu su bili tragovi krvi. 

Kad su policajci otvorili škrinju, koja se teško otvarala jer je guma bila zalijepljena ljepilom, i skinuli navlaku za jorgan s tijela, glava ubijene bila je još jednom omotana crnom vrećom koja je oko vrata najlonskom čarapom zavezana u čvor.

Tijelo je na kraju bilo zamotano i u stolnjak, a svaka potkoljenica omotana vrećom i čarapom. 

Ko zna koliko bi se još dugo Jasmina vodila kao nestala da 16. februara ove godine u 12 časova OKC PU međimurske nisu nazvali Smiljanina ćerka i njen partner, rekavši da su u kući pronašli leš.

Ekipa za uviđaj našla je tijelo u zamrzivaču u hodniku porodične kuće pod stepenicama, a ispod i preko tijela bile su vrećice sa smrznutim voćem i povrćem iz juna 2000. 

Policiji je, međutim, nestanak prijavila tek 16. avgusta 2005. majka Katarina.

Tokom istrage ispitani su policajci vezano za provjeru postupanja po prijavi nestanka Jasmine Dominić. I policajci, ali i neki drugi svjedoci, primijetili su da je Smiljana bila ljubomorna na sestru. Neki svjedoci potvrdili su i da je Smiljana kockala, a za Jasminu se nisu vezale nikakve afere niti problemi.

Neki od svjedoka ispričali su da je otac dviju sestara, pokojni Martin Dominić, često govorio: "Da mi je samo znati gdje je Jasmina i vidjeti je".  Govorio je i da informacije o Jasmini ima isključivo od Smiljane, koja je roditeljima govorila da Jasmina ima dečka u Parizu, da je na brodu i slično.

(Jutarnji)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije