Ex -Yu

Povećan broj srpskih prvačića na Kosovu

Povećan broj srpskih prvačića na Kosovu
Foto: Ilustracija | Povećan broj srpskih prvačića na Kosovu

PRIŠTINA - Broj đaka koji će se ove godine upisati u prvi razred osnovne škole na području Kosova i Metohije neznatno je veći nego prethodne školske godine, rekla je za načelnik Školske uprave iz Kosovske Mitrovice Jasmina Dedić.

"Prema podacima kojima raspolaže ova školska uprava koja pokriva Kosovo i Metohiju bez Kosovskog pomoravlja u prvi razred će biti upisano oko 1.120 učenika, što je neznato povećanje", rekla je Dedićeva, navodeći da bi, prema podacima Odjeljenja Školske uprave iz Raniluga, u Kosovskom pomoravlju trebalo da se upiše oko 180 djece. 

Riječ je o nekompletnim podacima, jer se na Kosovu i Metohiji nastava po nastavnom planu i programu Ministarstva prosvete Srbije odvija u 71 osnovnoj školi, od kojih se većina nalazi u sredinama iz kojih je, kako je navela Dedićeva, do početka školske godine nemoguće imati kompletne podatke. 

Ona je dodala da će roditelji koji ne upišu djecu snositi iste posljedice kao i roditelji u centralnoj Srbiji. 

"Pozivam sve roditelje da na vreme upišu decu jer ćemo, u suprotnom, biti prinuđeni da podnosimo prijave i sankcionišemo njihovu neodgovornost", upozorila je Dedićeva. 

Ona je apelovala da roditelji djecu ne upisuju u neku od škola u centralnoj Srbiji jer time "podstiču raseljavanje i izlaze u susret želji Albanaca da na Kosmetu ostane što manje Srba". 

"Sve dok se na Kosovu i Metohiji izvodi nastava na srpskom jeziku i u srpskim školama do tada će Srbi moći da brane svoje interese i interese države Srbije", poručila je Dedićeva i pozvala roditelje da učine napor više u odbrani srpskih interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije