Ex -Yu

Požar kod Šibenika, angažovane vazdušne snage

Požar kod Šibenika, angažovane vazdušne snage
Foto: Ilustracija | Požar kod Šibenika, angažovane vazdušne snage

ŠIBENIK - Protivpožarne vazdušne snage OS RH s jednim kanaderom i dva Airtractora gase požar na području Rasline kod Šibenika, saopšteno je iz Ministarstva odbrane RH.

Uz ovaj požar pilot Airtractora je tokom današnjeg protivpožarnog izviđanja uočio i uključio se u gašenje požara na području Privlake kod Nina u Zadraskoj županiji te je na požarište izbacio sedam vodenih bombi.

Od početka ovogodišnje protivpožarne sezone, zračne su snage do danas učestvovale u gašenju 46 požara (17 u Zadarskoj, 14 u Splitsko-dalmatinskoj 13 u Šibensko-kninskoj i po jedan u Dubovačko-neretvanskoj i Istarskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedena su i 46 protivpožarnih izviđanja sa protivpožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih vazduhoplovnih sistema (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažovan 11 puta.

Protivpožarne vazdušne snage OS RH su u dosadašnjem dijelu protivpožarne sezone ostvarile oko 250 sati leta, pri čemu je izbačeno oko  5.700 tona vode, te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažovane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11. i 12. avgusta) s ukupno 103 pripadnika, navode iz MORH-a.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije