Ex -Yu

Požari u Dalmaciji, vatra zahvatila kuće kod Šibenika

Požari u Dalmaciji, vatra zahvatila kuće kod Šibenika
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell | Požari u Dalmaciji, vatra zahvatila kuće kod Šibenika

​Na području Dalmacije aktivna su tri požara, jedan na području Zadarske županije te dva na području Šibensko-kninske županije, saopštili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Požar je izbio kod Vodica te kod Mrdakovice na Benkovačkoj cesti, a fronta tog požara proširila se prema Zatonu nedaleko od Šibenika i širi se i dalje.

Kako piše Hina, situacija je dramatična, a u gašenju učestvuje više od 100 vatrogasaca, prenosi zatonski DVD.

Na terenu je više od 100 vatrogasaca s 42 vozila, u gašenju učestvuju i kanaderi, a sve otežava jak vjetar.

Nekoliko kuća je, kako kažu mještani, zahvatila vatra, od dima se ne može disati, a vatrogasna vozila ne prestaju dolaziti. Na terenu su i ekipe hitne pomoći, te policija.

Najkritičnije je prema Raslini.

"Pakao je, ne znamo gdje ćemo prije. Kažu da i neke kuće gore tako da sad idemo vidjeti tamo", kratko je rekao Boris Dukić, zapovjednik zatonskog DVD-a.

Manji požar izbio je kod Boraje, takođe nedaleko od Šibenika. Treći, takođe manji požar izbio je u Zadarskoj županiji.

"Ponovno apelujemo na građane na dodatan oprez s obzirom na iznimno nepovoljne meteorološke uslove, koji uključuju vrlo veliku opasnost od izbijanja šumskih požara na području gotovo cijele Hrvatske", izjavio je glavni vatrogasni komandant Slavko Tucaković.

U naselju Boraja kod Šibenika došlo je do požara zbog saobraćajne nesreće nakon koje se zapalilo okolno rastinje. Na gašenje požara poslan je kanader, uz pomoć vatrogasnih snaga na kopnu.

U istoj je županiji aktivan i požar na Benkovačkoj cesti, koji takođe gase vatrogasci i kanader.

Saobraćajna nesreća uzrokovala je požar i u Zadarskoj županiji, kod područja Visočane gdje se, uslijed zapaljenja kombi vozila, požar proširio na travu i nisko rastinje.

HVZ podsjeća građane da je zabranjeno spaljivanje korova, pogotovo dok je vrijeme vjetrovito, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzrok požara, prenosi AlJazeera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije