Ex -Yu

Poznati laureati Oktobarske nagrade i Novembarske povelje

Poznati laureati Oktobarske nagrade i Novembarske povelje
Foto: Srna | Poznati laureati Oktobarske nagrade i Novembarske povelje

NOVI SAD - Ovogodišnji dobitnici prestižnog priznanja, Oktobarske nagrade grada Novog Sada, su direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović, volonteri i volonterke Novog Sada i Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, odlučeno je na današnjoj svečanoj sjednici novosadske Skupštine grada.

Drugo visoko priznanje grada - Novembarska povelja pripala je Njegovom preosveštenstvu episkopu bačkom Irineju, novosadskom Medicinskom fakultetu i Gradskoj biblioteci.

Kuzmanoviću je nagrada dodijeljena za izuzetna zalaganja u oblasti kulture, književnosti i istorije, čime je doprinio očuvanju i jačanju nacionalnog identiteta, kao i razvoju i promovisanju savremene srpske kulture u međunarodnim okvirima.

Volonterima i volonterkama Novog Sada Oktobarska nagrada dodijeljena je za izuzetno angažovanje u svim oblastima života i rada lokalne zajednice, u svakodnevnim i vanrednim situacijama, kojima su podigli svijest o značaju zajedništva i solidarnosti za razvoj čitave zajednice.

Klinici za infektivne bolesti visoko gradsko priznanje dodijeljeno je za rezultate ostvarene u nastavno-naučnom radu i požrtvovanost i entuzijazam zaposlenih u borbi protiv infektivnih bolesti.

"Zaposleni na toj klinici Kliničkog centra Vojvodine ispoljili su i nesebičnu hrabrost u uslovima visoke zaraznosti, kada su u ratu protiv novog virusa korona stali na prvu liniju borbe za život i zdravlje svojih sugrađana", navedeno je u odluci.

Vladika bački Irinej zaslužio je Novembarsku povelju za 2020. godinu za doprinos obnavljanja religijskog života, razvoju duhovnosti i plodan naučno-bogoslovski, književni, prevodilački, kao i prosvetiteljski rad.

Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu priznanje je dodijeljeno za dostignuća ostvarena odgovornim i nesebičnim timskim radom i organizacijom svih nastavnika, saradnika, studenata i osoblja fakulteta na sprečavanju širenja virusa korona, kojima su pružili nemjerljiv doprinos zdravstvenoj sigurnosti i zaštiti građana.

Gradskoj biblioteci Novembarska povelja dodijeljena je za 175 godina rada, začetog na tradiciji Srpske čitaonice novosadske, kojima se promovišu knjiga i čitanje, kroz slobodan pristup trajnim vrijednostima za sticanje ljudskog znanja i informacija, čime se doprinosi očuvanju kulturnog nasljeđa.

Oktobarska nagrada dodjeljuje se povodom obilježavanja 23. oktobra - Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svjetskom ratu.

Novembarska povelja dodjeljuje se povodom obilježavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad u Prvom svjetskom ratu. Ovo priznanje dodjeljuje se i povodom 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donijela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Nagrade će ovogodišnjim laureatima biti dodijeljene na svečanosti u Gradskoj kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije