Ex -Yu

Praunuk Živojina Mišića o razgovoru sa Makronom

Praunuk Živojina Mišića o razgovoru sa Makronom
Foto: Tanjug/AP | Praunuk Živojina Mišića o razgovoru sa Makronom

BEOGRAD - Na centralnoj savezničkoj proslavi Dana primirja u Prvom svjetskom ratu u Parizu, među zastavama, uz mnogobrojne francuske trobojke, bile su prisutne i zastave nekoliko zemalja saveznika, uključujući i nekoliko srpskih od kojih je jednu nosio i praunuk vojvode Živojina Mišića, Đorđe Stojanac, s kojim se pozdravio i razgovarao francuski predsjednik Emanuel Makron.

"Rekao sam Makronu da sam praunuk Živojina Mišića, vojvode po zaslugama. Objasnio sam mu da sam tu kao predstavnik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, koje je ovde prisutno svake godine od 1970", kazao je Stojanac za portal “Srbijadanas”.

Nije bilo puno vremena za razgovor, iako je predsjednik Francuske bio vidno zainteresovan.

"Gospodin Makron mi je rekao i da je posetio Beograd. Zahvalio sam mu se što je tom prilikom bio i na grobu Milunke Savić", ispričao je Stojanac.

Ovaj Srbin je na glavi nosio šajkaču, a sa sobom je ponio i repliku zastave Drugog pješadijskog puka "Knjaz Mihajlo", poznatiji kao "Gvozdeni puk".

Obilazeći postrojene zastavnike i rukujući se sa njima, šef francuske države je razmijenio nekoliko riječi i sa ostalim srpskim zastavnicima, koji su, kasnije, svi zajedno, pozvani u Jelisejsku palatu na svečani ručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije