Ex -Yu

Pred skupštinsko glasanje o vojsci Kosova: Američke zastave u Prištini

Pred skupštinsko glasanje o vojsci Kosova: Američke zastave u Prištini
Foto: Anadolija | Pred skupštinsko glasanje o vojsci Kosova: Američke zastave u Prištini

PRIŠTINA - Centralne ulice Prištine okićene su zastavama Sjedinjenih Američkih Država pred sutrašnje glasanje u Skupštini Kosova o zakonu kojim će biti formirana vojska Kosova.

Glavni trgovi Prištine okićeni su američkim zastavama na zahtjev Vlade Kosova u znak zahvalnosti za podršku SAD-a transformaciji Kosovskih bezbjedonosnih snaga u vojsku Kosova.

Formiranju vojske Kosova protive se srpski poslanici u Skupštini, zbog čega nije bilo moguće izglasati ustavne amandmane u Skupštini Kosova, pa su kosovske vlasti pribjegle transformaciji KBS-a zakonskim putem.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da sada nije vrijeme za formiranje vojske i da će se Priština, ako ne odustane, suočiti sa posljedicama, dok je novi američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet izjavio da je formiranje vojske Kosova pozitivan i prirodan korak, i da je to proces koji će trajati godinama.

Na redovnoj sjednici Skupštine Kosova zakazanoj za sutra, 14. decembra u 10 sati, na dnevnom redu je drugo čitanje nacrta zakona o Ministarstvu odbrane, nacrta zakona o Kosovskim bezbedonosnim snagama i nacrta zakona o službi u Kosovskim bezbjedonosnim snagama.

Za sutra poslijepodne najavljen državni prijem u Ministarstvu Kosovskih bezbjedonosnih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije