Ex -Yu

Predstavnica SAD pri UN: Vučić i Hoti pokazali ogromnu hrabrost

Predstavnica SAD pri UN: Vučić i Hoti pokazali ogromnu hrabrost
Foto: YouTube/Screenshot | Predstavnica SAD pri UN: Vučić i Hoti pokazali ogromnu hrabrost

NJUJORK - Zamjenica američke ambasadorke pri UN, Čerit Norman Šalet, danas je na sjednici SB UN ocijenila kao istorijski dan kada su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti u Bijeloj kući potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa i pohvalila dvojicu lidera da su pokazali ogromnu hrabrost upustivši se u pregovore.

"Obaveze koje su preuzeli Kosovo i Srbiju su značajan korak ka naprijed i stvoriće više prilika za širu saradnju", naglasila je predstavnica SAD.

Ona je poručila da će SAD pažljivo pratiti sprovođenje sporazuma iz Vašingtona.

Naglasila je da sporazum iz Vašingtona, potpisan 4. septembra, predstavlja najveću priliku za veliki napredak i poručila da će SAD nastaviti da ohrabruju obje strane da postigu sporazum o normalizaciji odnosa koji je, kako je ocijenila, ključan za region.

"Puna normalizacija odnosa je zajednički cilj SAD i EU", poručila je Šalet i istakla da SAD nastavljaju da podržavaju dijalog pod okriljem EU.

Ali, kako je navela, da bi dvije strane obezbijedile budućnost u EU, obje moraju da se pozabave "bolnim dijelovima iz nedavne istorije".

Ona je kazala da SAD imaju puno povjerenje u kancelariju Specijalizovana vijeća i specijalno tužilaštvo Kosova.

Američka predstavnica je ocijenila da je uloga Unmika kao misije za održavanje mira na KiM i u regionu "nadživjela svoju originalnu ulogu" i poručila da bi SB UN trebalo da preusmjeri ograničene mirovne resurse na pitanja gdje su potrebnije.

Ona je pozvala Savjet bezbjednosti da razmisli o promjeni Unmika i preduzme korake u tom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije