Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Predstavnici civilnog društva: Zločini u Oluji su odgovornost svih nas

Predstavnici civilnog društva: Zločini u Oluji su odgovornost svih nas
Foto: Ilustracija | Predstavnici civilnog društva: Zločini u "Oluji" su odgovornost svih nas
Fena

Ove godine, kada Republika Hrvatska proslavlja 25. godišnjicu vojno-policijske akcije "Oluja", predstavnici civilnog društva obratili su se građanima i građankama Hrvatske u ime onih čiji se glasovi - posebno u ovakvim, slavljeničkim, prilikama - rijetko čuju.

"Možemo li kao društvo, nakon 25 godina, čuti svjedočanstva druge strane koja je patila u ratu, pustiti da nas priča prognanih sunarodnjaka dotakne, priznati tuđe stradanje. Mi, koji od 2014. godine aktivno protestujemo svake godine uoči 'Oluje' na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, želimo živjeti u društvu koje je dovoljno hrabro preuzeti odgovornost i suočiti se s prošlošću", saopšteno je putem zajedničke izjave Centra za žrtve rata ROSA i Centra za građansku hrabrost iz Zagreba, Centra za demokratiju i tranzicionu pravdu - CDTP iz Banjaluke, Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije UDIK iz Sarajeva i Ženske mreže Hrvatske.

Iz tih udruženja navode da "zločine ne opravdavaju drugim ratnim zločinima. Niti ih opravdavaju, poriču, prešućuju time što na ovaj dan govore o zločinima počinjenim u akciji "Oluja".

"Naprotiv, na isti način tražimo odgovornost za sve zločine počinjene u zemljama bivše Jugoslavije, te zajedno s drugim organizacijama civilnog društva iz tih zemalja podsjedamo na odgovornost vlada koje te zločine nisu osudile i kaznile s obzirom na to da 25 godina svjedočimo državno organizovanom poricanju ovih ratnih zločina. Pozdravljamo pozitivne institucionalne pomake kojima svjedočimo ovih dana. Nadamo se da de simbolični korak pratiti konkretna rješenja za ostvarenje dugoočekivanih prava civilnih žrtava rata", stoji u saopštenju.

Pozivaju građane i građanke Republike Hrvatske da preuzmu inicijativu, "jer su političke elite predugo koristile ratne traume u dnevnopolitičke svrhe, te umjesto osude veličale ratne zločine".

"Još jednom podsjećamo da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, a za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine do danas nisu procesuirani počinioci. Želimo li da se rat prestane zloupotrebljavati, a država militarizovati, založimo se za jačanje kulture odgovornosti, suočavanja s prošlošću, kulture kažnjivosti svih ratnih zločina kao i iskrene solidarnosti sa svim žrtvama rata", zaključili su predstavnici civilnog društva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije