Ex -Yu

Preko granice sa skoro kilogram zlatnog nakita

Preko granice sa skoro kilogram zlatnog nakita
Foto: Uprava carina Srbije | Preko granice sa skoro kilogram zlatnog nakita

BEOGRAD - Carinici Srbije juče su u saradnji s policijom na ulaznoj strani graničnog prelaza Gradina, zaplijenili gotovo kilogram zlatnog nakita vrijednosti veće od 6 miliona dinara (oko 99.200 maraka).

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu stigao audi turskih registarskih oznaka kojim se iz Turske ka Francuskoj vraćala porodica francuskih državljana turske nacionalnosti.

U razgovoru sa carinskim službenicima sva četiri putnika automobila su rekla da nemaju ništa da prijave.

Međutim, pregledom njihovog prtljaga carinici su u torbi putnice pronašli 953 grama neprijavljenog zlatnog nakita.

Riječ je o više od 40 komada narukvica, ogrlica i dukata spakovanih u nekoliko nesesera.

Vrijednost nakita je procenjena na 6.258.000 dinara (oko 103.500 KM), a kako taj iznos prevazilazi trećinu vrijednosti automobila, do okončanja postupka protiv putnice privremeno je zadržano i vozilo.

"Često se dešava da naši službenici u ličnom prtljagu pronalaze zlato koje putnici ne prijavljuju, jer smatraju da se radi o ličnom nakitu. Uz puno uvažavanje kulturoloških razlika, ličnim nakitom se smatra ono što se nosi na sebi. Međutim, ako putnik dođe na ideju da sa kilogram zlatnih ogrlica na sebi ili u prtljagu pokuša da pređe, ne samo našu već bilo koju granicu, može odmah da računa na to da kod carinika to neće 'proći' kao lični nakit", naveli su u Upravi carina Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije