Ex -Yu

Preminuo Đuro Perić, najstariji poslanik u Skupštini Srbije

Preminuo Đuro Perić, najstariji poslanik u Skupštini Srbije
Foto: Parlament.gov.rs | Preminuo Đuro Perić, najstariji poslanik u Skupštini Srbije
N.N.

BEOGRAD - Đuro Perić (91), najstariji poslanik u Skupštini Srbije, iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i član glavnog odbora stranke, preminuo je.

Kako saznaje Telegraf, on je umro u Kovid bolnici u Batajnici, a virusom korona zarazio se prije mjesec dana u staračkom domu na Bežanijskoj kosi gdje je prije nekoliko mjeseci sam prešao da živi, da ne bi bio teret svojoj porodici.

Perić je, u ime Saveza penzionera Srbije, bio član Upravnog odbora Fonda PIO. U februaru 2008.godine postao je zamjenik predsjednika Upravnog odbora Fonda, a 2010. godine izabran je za predsjednika da bi ubrzo napustio tu funkciju kako ne bi bio u sukobu interesa.

Perić je bio poznati kriptolog koji je tumačio šifrovane poruke upućene lično maršalu Josipu Brozu Titu. On se 1961. godine kao stručnjak za ovu oblast ukrcao na brod "Galeb" na kome je prokrstario Afrikom.

Međutim, i prije toga se posebno istakao u svom poslu. Naime, do njega je 1952. godine dospjela šifrovana poruka koju je policija oduzela na granici.

"Satima sam je tumačio. Pisalo je da su sve brane na Dravi minirane i da će za pet dana eksplodirati. Brzo sam obavestio šefa, a on policiju. Sprečili smo katastrofu koju je želela da napravi ustaška emigracija. Šta se spremalo nikada nije objavljeno. Dobio sam nagrade i rečeno mi je da sam ispunio životni vek", ispričao je svojevremeno Perić.

Bio je potpredsjednik PUPS-a. Na parlamentarnim izborima 2020. godine našao se na 45. poziciji na listi "Aleksandar Vučić - za našu decu" i ponovo dobio poslanički mandat, prenosi Telegraf.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije