Ex -Yu

Preminuo jedan od najbogatijih Hrvata

Preminuo jedan od najbogatijih Hrvata
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL | Preminuo jedan od najbogatijih Hrvata

SPLIT - Splitski preduzetnik Juroslav Buljubašić preminuo je u 63. godini od posljedica moždanog udara, objavljeno je danas na njegovoj Facebook stranici.

Buljubašić je umro jutros u bolnici Sasari nakon što mu je juče pozlilo na Sardiniji, gdje je bio s porodicom na svom brodu.

Dalmacija Danas piše da je Buljubašić moždani doživio na svom brodu Seagull II.

Buljubašićevo stanje pogoršalo se sinoć, nakon čega je hitno prevezen u bolnicu Sasari na Sardiniji. Uprkos naporima medicinskog osoblja da ga stabilizuje, Buljubašić je preminuo.

U njegovim posljednjim trenucima uz njega je bila porodica.

Buljubašić, koji je glasio za jednog od najbogatijih Hrvata, karijeru je počeo sredinom 80-ih godina osnivanjem kompanije SEM (Split Elektromont) za montažu telefonskih centrala i uređaja.

Smatralo ga se jednim od najuspješnijih hrvatskih privatnih brodara. U posao s putničkim brodovima krenuo je početkom 90-ih te je 1993. povezao Split i Ankonu. Kasnije su njegovi veći brodovi plovili na prekookeanskim rutama.

Imao je dva hotela i putničku agenciju te je bio jedan od osnivača Splitsko-dalmatinske banke. Takođe je prvi Hrvat koji je uplatio rezervaciju za prvi komercijalni let u Zemljinu orbitu.

Bio prijatelj Ive Sanadera

Buljubašić je 2016. bio jedan od najbogatijih Hrvata, a družio se s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Sanadera je počastio krstarenjem na svojoj jahti Malo vitra. Sedem dana na tom brodu koštalo je milion kuna.

Buljubašić je bio i politički angažiran. Najprije je bio u HNS-u, a onda i u iznenađenju izbora u Splitu 2005. godine - Listi Velog mista.

Brzo se s njima razišao i nastavio po svom. Osim sa Sanaderom, Buljubašić je bio vrlo blizak i s bivšim glavnim državnim tužiocem Mladenom Bajićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije