Ex -Yu

Preminuo novinar Gvozden Otašević

Preminuo novinar Gvozden Otašević
Foto: Printscreen/TV Pink | Preminuo novinar Gvozden Otašević

Čuveni srpski novinar iz Čačka, Gvozden Otašević preminuo je nakon kraće bolesti u 73. godini. Otašević je radio kao dopisnik “Politike ekspres”, a zatim dnevnog lista “Politika”, obrađivao je najsloženije teme i umio da se i te kako bavi ljudskim sudbinama i životima. Napisao je i nekoliko knjiga.

"Otišao je naš veliki učitelj i pre svega veliki čovek. Otaš je zaista bio poseban, pravedan i cenjen. Velika je čast što nas je smatrao svojim kolegama. Zajedno smo proveli dosta godina i uz mene lično i uz agenciju RINA je bio od samog početka. Njegova smrt je veliki gubitak za novinasrtvo u Srbiji. Bio je novinar starog kova kod koga su se jasno morala poštovati sva pravila. Danas su takvi zaista retki", rekao je Ivan Nikolić, vlasnik Regionalne informativne novinske agencije RINA.

Gvozden Otašević je rođen 10. novembra 1951. godine u Čačku. Osnovnu školu je završio u Ljubiću, Gimnaziju u Čačku, fakultet Političkih nauka u Beogradu. Poslije odsluženja vojnog roka u Vranju, zaposlio se kao novinar u NIP-u „Politika” septembra 1977. godine, i danas je dopisnik tog lista.

Kao izvještač Dnevnika “Politika ekspres”, pratio je Olimpijske igre u Moskvi (1980), Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Španiji (1982) i ratna zbivanja na području SFRJ, od Kosmeta do Like.

Nakon što se penzionisao, znao je često da još dosta fantastičnih tekstova pošalje za “Politiku”, bio je saradnik i najstariji kolega u Glasu zapadne Srbije i u agenciji RINA.

Gvozden Otašević je dobitnik brojnih priznanja, među kojima je najviša nagrada Grada Čačka, prenosi Telegraf.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije