Ex -Yu

Preminuo novinar Zvonko Letica

Preminuo novinar Zvonko Letica
Foto: N.N. | Preminuo novinar Zvonko Letica

SPLIT - U četvrtak je u Lumbardi, na otoku Korčuli, preminuo legendarni TV novinar Zvonko Letica (r. 1924.).

Karijeru je Letica počeo na Radio Zagrebu (1950.-65): kao radioreporter, komentator i urednik spoljnopolitičke redakcije. U međuvremenu je odradio jedan termin kao dopisnik Jugoslavenske radiotelevizije (1958.-62) u New Yorku. Zatim je prešao na Televiziju (1965.-77.), i tu se dokazao u novom svjetlu, bez respekta prema, tada još glomaznim, studijskim kamerama.

Za razliku od drugih radijskih novinara, koji su po automatici prelazili na TV-ekran, Zvonko Letica s lakoćom je prešao u novi, popularniji medij, dajući mu veliku količinu ličnog šarma. Tako je ozbiljne, većinom spoljnopolitičke teme, učinio pristupačnijima i bližima. To se posebno vidjelo u njegovim autorskim, političkim i dokumentarno-magazinskim emisijama - serijama poput “Objektiva 350” (1967.-68.), “Stopa” (1969.-76.) I u “Slobodnoj srijedi” (1976.-77.).

U analima Televizije Zagreb i Hrvatske televizije Zvonko Letica ostaje posebno upamćen po svojim pionirskim, reporterskim zadacima. Upravo se Letica javljao u prvim međukontinentalnim prenosima, prenosio je programe tzv. astronautskih misija i sloma Praškoga proljeća.

Kad mu je dosadio TV medij, prešao je u pisano novinarstvo; nekako potkraj karijere postao je dopisnik Tanjuga iz nordijskih zemalja (1977.-80.). A o tome kakav je trag ondje ostavio dovoljno pokazuje činjenica da je poslije penzionisanja, 1984., postao dopisnik Švedske radiotelevizije iz Hrvatske.

Objavio je i priručnik za novinare matične televizije, pod naslovom “Televizijsko novinarstvo” (1986.), koji je kasnije pretvorio u istoimeni udžbenik (2003.).

Zvonko Letica dobitnik je brojnih novinarskih nagrada, od “Otokara Keršovanija” 1967. do nagrade “David E. Bright” Kalifornijskog univerziteta (1960).

(jutranji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije