Ex -Yu

Presude Mladiću, Simatoviću i Stanišiću u maju 2021.

Presude Mladiću, Simatoviću i Stanišiću u maju 2021.
Foto: Arhiva | Presude Mladiću, Simatoviću i Stanišiću u maju 2021.

HAG - Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, sudija Karmel Ađijus, izvijestio je Savjet bezbjednosti da se drugostepena presuda generalu Ratku Mladiću očekuje u maju sljedeće godine.

U ponovljenom postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, prvostpeena presuda se takođe očekuje do kraja maja 2021. godine, naveo je Ađijus koji je u ponedjeljak video-telekonferencijom iz Haga predstavio 17. izvještaj o napretku Mehanizma Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, saopštio je Mehanizam.

U vezi s postupkom za nepoštovanje suda koji se vodi protiv Petra Jojića i Vjerice Radete, predsjednik Mehanizma je rekao da je sudija donio 8. decembra donio odluku kojim je ponovio i prethodni zahtjev Srbiji "da ispuni svoju obavezu izručenja optuženih u sjedište Mehanizma u Hagu, bez odlaganja".

Ađijus je govorio i o drugim predmetima u tom Mehanizmu koji se vode protiv optuženih iz Ruande.

Osvrćući se na tekuće izazove, predsjednik Mehanizma je izvijestio Savjet bezbjednosti da je Mehanizam ostao operativan i postigao značajne rezultate tokom izvještajnog perioda, uprkos kontinuiranoj pandemiji kovida-19, uključujući oslanjanje odredbe koje omogućavaju daljinsko učešće sudija, stranaka ili svjedoka na sudskim raspravama.

Zahvalio je svakoj od 15 država u kojima trenutno 50 osuđenih pred Tribunalom u Hagu (kojeg je naslijedio Mehanizam) izdržavaju kaznu, uključujući Belgiju, koja je u septembru postala 15. država izvršenja kazni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije