Ex -Yu

Priština izlazi s novom ucjenom: Povucite potjernice, pa dijalog

Priština izlazi s novom ucjenom: Povucite potjernice, pa dijalog
Foto: Ilustracija | Priština izlazi s novom ucjenom: Povucite potjernice, pa dijalog

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla izjavila je da predstavnici institucija u Prištini ne bi trebalo da učestvuju u dijalogu sa Beogradom, sve dok srpske vlasti ne povuku potjernice prema pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova, raspisane preko Interpola.

U posljednjih sedam dana u Turskoj i Albaniji tamošnje vlasti privele su nakratko veterane OVK Imri Iljazija i Murteza Kastratija, po potjernicama Interpola, a na zahtjev, kako u Prištini tvrde, srpskog pravosuđa.

"Srbija, kao agresivna strana, koja se nije izvinila i nije izvela pred lice pravde ratne zločince koji su ubijali, masakrirali, silovali, uništavali i krali, ne bi trebalo da ima priliku da sjedi za stolom dijaloga s Kosovom, a da istovremeno ažurira političke potjernice protiv boraca za oslobođenje i koji su branili svoj prag", rekla je Haradinaj Stubla prištinskim medijima, prenosi RTS.

Regionalni zapovjednik bivše OVK Šukri Buja pridružio se Meljizi Haradinaj, rekavši da je dijalog besmislen, ukoliko Beograd ne prestane sa diplomatskim napadima.

Buja kaže da bi lokalne institucije trebalo da traže od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da ne priznaju listu Interpola radi procesuiranja pripadnika bivše OVK.

Prištinski analitičar za bezbjednost Nuredin Ibiši smatra da "progon bivših pripadnika OVK dolazi kao rezultat neefikasnosti kosovskih institucija", koje, prema njegovim riječima, nekoliko godina nisu uspjele da učlane Kosovo u Inteprol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije